Den Helder – De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in de gemeente Den Helder hebben vorig jaar op 4689 meldingen en incidenten gereageerd. Dat is een groei van 24 procent ten opzichte van 2022; het totaal was toen 3554. Burgemeester Jan de Boer, portefeuillehouder openbare orde en veiligheid, heeft grote waardering voor de inzet van de Helderse boa’s. “Het is moeilijk, maar belangrijk werk. Ze zijn onze ogen en oren op straat en ze zetten zich elke dag in voor een gemeente die schoon, heel en veilig is.”
De meeste meldingen gaan over afval en rommel en verkeer en parkeren. Het andere deel is een combinatie van verschillende onderwerpen. Naast de meldingen van inwoners en ondernemers zijn de boa’s 136 keer gevraagd om de politie te ondersteunen. 43 keer is een boa opgetreden als hulpverlener, bijvoorbeeld door eerste hulp te bieden bij een ongeval. Ook hebben de boa’s een taak bij evenementen. Zij houden toezicht en controleren vergunningsvoorwaarden (139 keer in 2023).
Los van de dagelijkse werkzaamheden voeren de buitengewoon opsporingsambtenaren speciale acties en projecten uit. Voorbeelden zijn controles op het doordraaien parkeerschijven, wrak- en weesfietsen en vuurwerkoverlast. Daarnaast was er extra toezicht tijdens de donkere dagen en volop aandacht voor de overlast van personen en groepen. Op dit thema zijn er meer dan 400 controles gedaan.
Alles opgeteld zijn 2572 geregistreerde waarschuwingen uitgedeeld en in 611 gevallen is een proces-verbaal uitgeschreven (bekeuringen). Er zijn 5 jongeren doorverwezen naar bureau HALT. Verder grepen de handhavers vorig jaar 221 keer in bij te lang gestalde fietsen, aanhangers en defecte voertuigen op de openbare weg.
en daar gaan we de linkse fout in, 2/3 van de meldingen zijn afgedaan met een waarschuwing