Luisterplekken onderdeel van internationale herdenkingsroute

De Helder – Met de ingebruikname van zogenaamde “luisterplekken” zijn de provincies Groningen, Fryslân en Noord-Holland officieel aangesloten bij Liberation Route Europe (LRE). Informatiepanelen en audioverhalen vertellen in drie talen over wat zich op die plekken heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. De plekken zijn te vinden langs de internationale herdenkingsroute van LRE. Deze wandelroute volgt voor zover mogelijk dezelfde weg die de geallieerden vanaf 6 juni 1944 (D-Day) tot aan het einde van de oorlog door West-Europa aflegden.

Overal langs de 3.000 kilometer lange route vanaf Londen tot Berlijn worden de indrukwekkende verhalen en gebeurtenissen verteld door Liberation Route Europe, die ook via een gratis app zijn te beluisteren. In Nederland zijn verspreid over vijf provincies inmiddels al ruim 200 verhalen te lezen en te horen.

Locaties rond Atlantikwall
De nieuwe locaties langs de waddenkust zijn er gekomen op initiatief van Waddenfondsproject Atlantikwall in het Waddengebied. Zo is een luisterplek gerealiseerd bij het Atlantikwall Centrum in Den Helder, tevens een mooi startpunt om meer over de Atlantikwall te weten te komen. Ook zijn er twee luisterplekken op Texel, die onder meer het verhaal van de Russenoorlog vertellen. In Friesland is er een bij het Kazemattenmuseum Kornwerderzand aan de Afsluitdijk, dat verhaalt over de 255 Nederlandse soldaten die de Duitsers wisten tegen te houden aan het begin van de oorlog bij de Stelling Kornwerderzand.

Bij Bunkermuseum Schlei op Schiermonnikoog wordt verteld over de grote impact die de bouw van de Atlantikwall had op het eiland. Tot slot is in Groningen een luisterplek te vinden bij Batterij Fiemel bij Termunten. Net als negen andere locaties in het waddengebied is ook deze locatie toegankelijk gemaakt voor bezoekers met informatie, bunkers, stellingen en routes door de omgeving.

Livestreams op locaties
Omdat de locaties door de Coronamaatregelen momenteel niet bezocht kunnen worden, is een serie van vier livestreams gemaakt. Zo kunnen omwonenden en geïnteresseerden alvast een deel van dit betekenisvolle erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog beleven. Joël Stoppels, oprichter en gids van Battlefield Tours, presenteert de livestreams met lokale experts bij de Atlantikwall-locaties en nieuwe luisterplekken. De eerste livestream vindt plaats vanuit Batterij Fiemel bij de Punt van Reide in Groningen, de plek waar de laatste oorlogshandelingen in Nederland hebben plaatsgevonden.

De livestreams zijn via het Facebook-account van Visit Wadden te zien. De livestreams worden op 14 april (Batterij Fiemel), 21 april (Kazemattenmuseum), 28 april (Atlantikwall Centrum) en 12 mei (Bunkermuseum Schlei) van 20.00 tot 20.20 uur uitgezonden.

Herinneringsroute
Het uiteindelijke doel van LRE is dat alle bijzondere (herdenkings)locaties, luisterplekken, musea, erfgoed en lokale horeca onderdeel worden van een blijvende herinneringsroute, een goed geoutilleerde langeafstandswandelroute die de geallieerde bevrijders blijvend eert en duurzaam toerisme stimuleert. De provincies Groningen, Drenthe en Friesland werken samen met Bevrijdingsfestival Fryslân aan een speciaal tracé dat de Canadese bevrijders volgt, de Canadian Trail.

Daarmee kunnen zowel bewoners en bezoekers als wandelaars letterlijk in de voetstappen van de Canadese troepen treden. Onderweg worden ze geïnformeerd door luisterplekken, digitale informatie en Vectors of Memory over de persoonlijke verhalen van ontbering, heldenmoed en medemenselijkheid. Net zoals destijds bij de Canadezen, wordt de opmarsroute na Zwolle gesplitst. Het ene traject loopt door naar Friesland, het andere via Drenthe naar Groningen, om in Groningen-stad weer samen te komen en via Delfzijl en Termunten richting Duitsland af te buigen. LRE en de drie provincies hopen medio 2022 het noordelijke tracé van de LRE officieel te kunnen openen.

Mobiele versie afsluiten