Den HelderPolitiek

Formatie volgens Sylvia Hamerslag nog geen gelopen race

Advertentie:

Den Helder – Sylvia Hamerslag, partijleider van Behoorlijk Bestuur, gaat met opgeheven hoofd het vervolg van het informatieproces tegemoet. Sinds dinsdagavond is het niet meer haar partij die het traject leidt, maar Beter voor Den Helder van Carlo Assorgia. Toch blijft ze hoopvol voor een plek in de coalitie: “Ook aan de andere kant is het lastig formeren.”

Informateur Hans Boskeljon kon dinsdagavond in de Kampanje geen rapport presenteren waarin een meerderheid voor Behoorlijk Bestuur stond uitgetekend. De bereidheid van de andere partijen om te praten was wisselvallig en in sommige gevallen afwezig, zo bleek uit zijn woorden. Niet iedereen was het daarmee eens en er ontstond zelfs onenigheid over de gang van zaken rondom de afwezigheid van de VVD bij één van de gesprekken. Enfin, de meerderheid concludeerde dat er onvoldoende aanleiding was om de grootste partij nog langer te laten proberen. De nummer twee, Beter voor Den Helder, neemt het stokje over.

Niet verbaasd
Hamerslag is niet verbaasd over de gang van zaken, maar had op meer beweegruimte gehoopt: “Al op de verkiezingsavond zag je sommige partijen rekenen en opmerkingen maken over het voortzetten van de huidige coalitie, dus dat het zo loopt is geen verrassing. Ergens begrijp ik het ook: Niets is zo makkelijk en comfortabel als elkaar stevig vasthouden en blijven doen wat je deed. Toch is het jammer dat sommige partijen, niet allemaal overigens, het informatieproces geen echte kans hebben gegeven. We hebben het nog niet eens gehad over inhoud. Het gaat te veel over emoties en op basis van emotie kun je geen stad besturen.”

Te veel emoties
Emoties, die noemde Hamerslag dinsdagavond ook al. Volgens haar en volgens informateur Boskeljon was het vanwege die emoties verstandig geweest om nog eens vier weken met elkaar te gaan praten. “Om wonden te laten helen”, zo beschreef Hamerslag het beoogde vervolgproces. Dat proces komt er dus niet. “Tijdens de bijeenkomst op dinsdag werden ook weer allerlei zaken van tijdens de verkiezingen naar voren gebracht. Uitspraken van ons en artikelen in de krant die worden uitvergroot. Wij willen juist constructief en met iedereen praten, verantwoordelijkheid nemen voor de verkiezingsuitslag.”

Het lijkt soms alsof de coalitie het Behoorlijk Bestuur verwijt dat de partij oppositie voert, vindt Hamerslag. Zo kreeg zij van Assorgia te horen dat hij het ze kwalijk neemt dat ze recentelijk met een motie van wantrouwen richting wethouder Michiel Wouters kwamen. “De rechter heeft vastgesteld dat de gemeenteraad verkeerd is voorgelicht, dan doen wij daar iets mee, dat is ook onze taak. We zijn vier jaar lang tegen een blok aangelopen, maar hebben altijd op de inhoud gespeeld en voerden oppositie op de plek waar het hoort: In de gemeenteraad. Als coalitie zou je juist blij moeten zijn met een kritische oppositie en het ons zeker niet kwalijk nemen.”

Nog vier jaar comfort
Toch voelen maar weinig partijen zich comfortabel bij een samenwerking met Behoorlijk Bestuur. Hoe kan dat dan? “Ik heb het verwijt gehoord dat wij instabiel zouden zijn, maar vijf van onze zeven raadsleden zijn al langer commissie- of raadslid. Van de andere twee is één al raadslid geweest. Daarnaast komt dat verwijt van partijen waar intern al sprake is van hommeles.” Een andere insteek bij het informatieproces had ook niet geholpen denkt Hamerslag: “Ik had hoogstens iets meer verbindende gesprekken kunnen voeren, één op één met andere fractievoorzitters. Uiteindelijk denk ik dat wij en de informateur het in de ogen van de coalitie toch niet goed hadden kunnen doen. Ze kiezen er gewoon voor om hun comfort van de afgelopen vier jaar voort te zetten, maar daarmee ga je voorbij aan de vraag wat de kiezer daarvan vindt. Ik zou dan ook over vier jaar niet in de schoenen van die partijen willen staan.”

Assorgia zei dinsdagavond dat de informateur die hij zal aanstellen wederom met alle partijen in gesprek zal gaan, ook Behoorlijk Bestuur: “Wij willen ook nog steeds besturen, dus we gaan er wederom constructief instappen en ik hoop dat de nieuwe informateur onze inbreng serieus oppakt. Het is ook nog geen gelopen race, daar ben ik zeker van.” De positie van Behoorlijk Bestuur was lastig, maar de positie van Beter voor Den Helder is volgens Hamerslag niet per se veel beter: “De coalitie heeft de afgelopen vier jaar voor iedereen de deur dichtgehouden, niet alleen voor onze partij. Nu moeten ze opeens gaan verbinden. De ruime meerderheid is verdwenen, dus ze zullen toch echt andere partijen moeten gaan benaderen.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

19 reacties

 1. Het is ongelofelijk en zeer beschamend voor de politiek in de stad, dat iemand die zijn zakelijk belang flink dient binnen een gemeentelijk bedrijf zoveel arrogantie, fraude en spijkerharde machtspolitiek mag uitoefenen. Via het plegen van meineed. Assorgia moet maar 1 ding doen: opstappen vanwege twee petten: Pizza en Politiek.

 2. Welnee die Carlo is gewoon een goede politicus en daar kunnen een aantal mensen niet tegen.Gebeurd overal en is een afspiegeling van Den Haag.Al dat gemopper op die man .Is gewoon frustratie en jaloezie van een stel (uils)kuikens.

  1. Wie is Roan? Die van achter een boom scheldt…………… en zakkenvullende politici goedpraat.

 3. Jezelf voor de verkiezingen alvast belonen met een wethouderspost. Dat is de grootste fout als partijvoorzitter.

 4. Wellicht dat mevr. Hamerslag eens aan zelfreflectie gaat doen en zich gaat afvragen hoe het komt dat partijen niet met BB willen samenwerken i.p.v. het bij anderen neer te leggen. Ik denk dat de overige partijen netjes willen blijven en kritiek geven op BB, maar feitelijk gewoon niet met mevr. Hamerslag als persoon een coalitie willen vormen. Misschien moet BB zelf ook eens kijken of het aanstellen van mevr. Hamerslag als partijleider wel een verstandige keuze is geweest en dit in (her)overweging nemen. Oh, en +/- 40 verkiesbare partijleden op de verkiezingslijst plaatsen, of dat nou zo slim was 🙁 Vervolgens ook nog eens twee harde standpunten laten vallen (Wouters/Stadhuis) en vertellen dat de wereld niet meer zo is als gisteren maakt je als partij ook niet geloofwaardig. Kom op BB, dit kan beter!

  1. Wie is Jan? Jan Pieterse, Jan Hendriks? Kom op Jan, wat zelfreflectie over dapperheid. En reflectie over de vraag of zakkenvuller/politicus Assorgia in de Raad thuishoort. Nee dus, meineed al vier jaar. Niks geen regeren tegen de wil van de kiezer in.

   1. Beste Henk van Kuijk, welkom op het internet laat mij uw gids zijn. Het internet is een plaats waar mensen met de echte naam of met een pseudoniem zonder elkaar recht in de ogen te kijken hun ongezouten mening kunnen geven. (men noemt dat toetsenbord helden) Met de echte naam is totaal niet verplicht en eerlijk gezegd ook niet echt slim als je privacy je een beetje lief is! Het is aan een ieder of diegene met volledige naam op internet wil of niet. Dat heeft echt niets met dapperheid te maken, of zijn alleen mensen met een faecesboek profiel dan dapper? Mijn ervaring is eerder dat die mensen een beetje simpel zijn en heel graag overal hun complete hebben en houwen met iedereen delen. Als je een eerlijke discussie wil is het internet echt bij uitstek de plek waar je niet moet zijn, zoiets kun je beter doen op een plek die ze op het internet vaak irl noemen In Real Life, je zult versteld staan dat dezelfde mensen dan vaak een wat meer genuanceerde mening hebben en sterker nog dat er ook vaak meer ruimte is tot begrip van de mening van een ander. Ik hoop dat dit een beetje helpt. Een hele fijne zonnige dag gewenst uit het prachtige Den Helder

    1. Weet je, beste Leeuw, hoe vaak ik al door anoniemen op internetplatforms ben uitgescholden, zelfs bedreigd? Dat speelt op twitter ook. Daar zijn al processen over geweest. Dus, gewoon je naam erbij, hierboven word ik uilskuiken genoemd, dan ben ik uitgepraat. Ik noem altijd alleen feiten.

     1. U noemt feiten maar u dramt door en dat gaat tegen u werken.

  2. @ Jan ,he he eindelijk iemand die het ook ziet .Iets als uw bovenstaande post heb ik al meerdere malen gepost.En ik roep al tijden dat mvr Hamerslag totaal ongeschikt is voor de politiek.En op zijn minst zich zelf net zo ongeloofwaardig heeft gemaakt als de gene waarover ze het hoogste woord heeft.

 5. waarom beperken wij ons niet tot de essentie van deze discussie . De partij van mevr. Hamerslag heeft gewonnen dankzij een punt in haar program dat heel veel Heldenaren aanspreekt : stoppen met het vernielen van Willemsoord middels een krankzinnig stadhuis-plan . . De vorige coalitie heeft meer als een kwart van hun stemmen verloren . Natuurlijk kunnen zij evengoed een meerderheid vormen en zodoende een coalitie vormen , maar het zou ze sieren als zij de realiteit erkennen en er een invulling aan geven .
  Niet mevr. Hamerslag zou aan zelfreflectie moeten doen , maar de club van menr. Assorgia en Wouters .

   1. Nou Sylvia ,ik zou zeggen : lees de krant maar even vandaag.Precies geschreven zoals het is en wat ik en nog een aantal mensen hier meerdere keren hebben geuit.Jou partij is gewoon een “fakebook” partij met net zoveel leugens en bedrog als de gene die jij daarvan beticht.Trek je conclusie en vertrek uit de politiek .

 6. De slag gewonnen maar de oorlog verloren. Nou ja ,ik zal er geen traan om laten wanneer dit het einde van Behoorlijk Bestuur betekent. Zelden zo’n amateuristische club van clowns bij elkaar gezien.

 7. Dit was achter de schermen al lang bekokstoofd en de kiezers worden gewoon bedrogen, waarom denk je dat Don Calzone gewoon tijdens de verkiezingen op vakantie gaat, komende 4 jaar waren toch al in kannen en kruiken

 8. Met een verstandige partijleider , gezegend met een gezond stel hersens was BB nu een partij geweest die het voor het zeggen had. Helaas hebben ze op het verkeerde “paard” gewed

Wellicht ook interessant

Back to top button