Hollands Kroon

Duizenden compostwormen checken in bij eerste wormenhotel

Anna Paulowna – Voor de deur van het gemeentehuis aan de Burgemeester Mijnlieffstraat is sinds donderdag 16 maart het eerste wormenhotel geopend. Duizenden wormen zullen hier het GFT-afval van de medewerkers omzetten in compost. Dit vormt de ideale voeding voor planten.

Stefan Louwerse, Beleidsadviseur Biodiversiteit is erg bij met de nieuwe inwoners van het wormenhotel. Hij legt uit waarom deze duurzame manier van afvalverwerking zo belangrijk is. “Wormen zijn, samen met miljarden andere organismen, van levensbelang voor ons. In één theelepel aarde leven meer organismen dan er mensen op aarde leven. Het zijn er meer dan 7 miljard! Zij zorgen dat bladeren en takken worden opgeruimd en zetten dit om in voedsel voor planten. De bodem is (na de oceaan) de tweede grootste CO2 binder van de wereld. Planten leggen CO2 vast en geven dit via hun wortels weer vrij aan bodemorganismes die zich daarmee voeden. Door anders om te gaan met ons afval werken we samen richting een circulaire economie.”

Geïnteresseerden die ook wel een wormenhotel willen bouwen, kunnen op de website van gemeente Hollands Kroon terecht voor een handig stappenplan voor een doe-het-zelf wormenhotel. Door afval thuis om te zetten in compost wordt de kringloop gesloten en zijn inwoners duurzaam bezig.

Organismen onder en boven de grond helpen
De gemeente roept daarnaast op zelf ook een beetje zuinig te zijn op het stukje bodem van de inwoners. Er wordt afgeraden meststoffen, bestrijdingsmiddelen, (natuur)azijn te gebruiken en organisch afval zoals bladeren en takken in de herfst te laten liggen. Naast de organismen in de grond, is dat ook goed voor organismen boven de grond.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button