Den HelderJeugdPolitiek

Burgemeester Jeroen Nobel: “Werk altijd met plezier!”

Advertentie:

Den Helder – Burgemeester Jeroen Nobel was woensdagochtend wederom in de studio van LOS Radio om dit keer een uur lang vragen van kinderen te beantwoorden. Een specifieke groep kinderen, namelijk die van Basisschool De Dijk. Nieuwsgierig waren zij naar de eerste baantjes van de burgemeester, maar ook hoe je burgemeester kan worden en wat de voor- en nadelen van dit beroep zijn.

“Eigenlijk moet je voor elk vak leren, of je nu automonteur, presentator of burgemeester wil worden. Maar voor burgemeester hoef je niet naar een hogeschool of universiteit. Hoe meer je weet, hoe handiger het is, maar je hoeft er niet apart voor te studeren”, aldus Jeroen Nobel, die momenteel (waarnemend) burgemeester van Den Helder is en hiervoor (waarnemend) burgemeester van Aalsmeer was.

Voor de functie in Den Helder is hij gevraagd. “Normaal moet je solliciteren, maar zowel in Aalsmeer als in Den Helder ging de burgemeester ergens anders naar toe. De functie van waarnemend burgemeester is tijdelijk en duurt een korte periode. Een waarnemend burgemeester wordt voorgedragen door de Commissaris van de Koning en ik ben dus gevraagd om dit te doen. Normaal is dat een nieuwe burgemeester solliciteert, op gesprek komt en wordt voorgedragen door de mensen van de gemeenteraad. Tot slot moet de Minister van Binnenlandse Zaken akkoord gaan met de benoeming.”

Pluk de dag
“Wat ik had gedaan als ik geen burgemeester was geworden? Dat is een lastige vraag! Ik heb heel veel gedaan in mijn leven en dit kwam op mijn pad. Ik heb twaalf jaar een eigen bedrijf gehad, ik ben acht jaar wethouder in Haarlemmermeer geweest, heb gewerkt bij een drukkerij als hoofd administratie en ook als hoofd projecten bij een woningbouwcoöperatie. Het belangrijkste is om dingen met plezier te doen. Je mag best eens een dagje chagrijnig zijn, maar werk altijd met plezier. Eigenlijk leef je leven met plezier.”

Ook als jongere was Jeroen Nobel al werkzaam in diverse functies. “Een krantenwijk, bollen rapen in Hoogkarspel, de Gemeentegiro in Amsterdam, schoonmaakwerk als vakantiekracht en gewerkt bij een verzekeringsmaatschappij”, zo blikt de burgemeester terug, die geen idee heeft wat hij in de toekomst gaat doen. “Dat weet ik nog niet. Pluk de dag.”

Voor- en nadelen
Of burgemeester zijn moeilijk is? “Soms wel en soms helemaal niet. Het is net als de meester en juffen in de klas en het hoort bij elk beroep”, aldus de burgemeester, die zowel de voor- als nadelen van het beroep benoemde. “Leuk is dat je heel veel dingen mag doen. Dingen met kinderen, maar ook naar opa’s en oma’s die heel veel jaar getrouwd zijn. Of mensen die 100 jaar worden. We vragen altijd of ze het leuk vinden als de burgemeester even langs komt. Soms hoeft dat niet en willen mensen het fijn met kinderen en kleinkinderen vieren, maar we sturen altijd een bloemetje. Openingen vind ik ook leuk. En als burgemeester in Den Helder mag ik het marineterrein op als ik uitgenodigd word door de admiraal. Je maakt als burgemeester dingen mee die je normaal niet zo snel zou mee maken.”

En soms moet de burgemeester wel eens op zijn tong bijten, zoals hij het zelf noemt. “Niet reageren op dingen die gebeuren. Vaak roepen volwassen mensen dingen zonder dat ze weten waar het over gaat, maar daar leer je mee om te gaan”, zo is Nobel van mening, die eigenlijk 24 uur per dag werkt. “Voor mij is het geen nadeel, het hoort erbij, maar je bent altijd bereikbaar. Als er echt iets heel ernstigs gebeurt, bijvoorbeeld een heel ernstig ongeval met veel slachtoffers, word ik gewaarschuwd. Maar ook bij een grote brand moet de burgemeester soms maatregelen nemen en een noodverordening tekenen. Gelukkig komt dat maar heel zelden voor.”

Vergeten stad
En toen kwam de vraag hoe het is het om burgemeester te zijn van een vergeten stad die geen toeristische aantrekkingskracht heeft? Daar moest Jeroen Nobel even over nadenken. “Ik weet niet of Den Helder een vergeten stad is. Den Helder is het begin, als je met de boot van Texel af komt, maar ook het eind van Noord-Holland, maar zeker geen vergeten stad. Den Helder is een zeestad, een havenstad, een marinestad en er zijn mooie dingen te zien, zoals Willemsoord, het strand, de duinen en bollenvelden. Dat is iets om trots op te zijn.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button