Den Helder – De forten, bunkers, de Linie en Willemsoord. Samen vormen ze de Stelling van Den Helder. De gemeente Den Helder nodigt inwoners uit mee te denken over de toekomst van de Stelling. Inwoners kunnen hun reactie geven op drie fictieve toekomstbeelden voor de Stelling. Dat kan tot en met vrijdag 21 mei 2021 via het bewonersplatform ingesprek.denhelder.nl.
De Stelling is belangrijk voor Den Helder. De forten en haven zijn rijksmonumenten en de Stelling is door het Rijk als geheel aangewezen als beschermd stadsgezicht. De afgelopen maanden heeft de gemeente samen met verschillende betrokken organisaties nagedacht over mogelijkheden voor de toekomst.
Een zoektocht naar waarden
Op basis van deze gesprekken ontwikkelde Bureau BVR uit Rotterdam een aantal scenario’s. Het zijn drie levendige verhalen die inspirerend en avontuurlijk zijn en die mensen uitdagen om op een andere manier naar de Stelling te kijken. De scenario’s zijn nadrukkelijk géén plannen die bedoeld zijn om uit te werken.
Het gaat om de reacties op verschillende toekomstideeën. Aan de hand van de reacties verzamelt de gemeente de belangrijkste kernwaarden van de Stelling. Eind deze zomer komt er een nieuwe visie voor de Stelling, in de vorm van een aansprekend magazine, waarin deze waarden gepresenteerd worden.
De nieuwe visie voor de Stelling wordt als deelvisie opgenomen in de Omgevingsvisie van Den Helder. Naast de visie op de Stelling, werkt gemeente Den Helder aan deelvisies voor De Schooten, Nieuw Den Helder, Stad binnen de Linie en Maritiem Cluster. Eerder zijn visies gemaakt voor Julianadorp en voor Huisduinen. De Omgevingsvisie moet in de eerste helft van 2022 klaar zijn.
Veel te veel tekst ,moeten inloggen en of aanmelden account aanmaken en dan allerlei plannen downloaden en dan nog eens heel veel leeswerk.Denk niet dat hier veel reacties op gaan komen.
Toen ik zelf zag : de stelling tegen klimaat verandering dacht ik : dit is niet serieus……………………..
één groot zoethoudertje c.q. afleidingsmanoeuvre als je het mij vraagt, denk niet dat de dame met Duits accent en of de heer uit Rotterdam de gebouwen van de stelling bezocht heeft, laat staan dat ze er interesse in hebben, centjes verdienen is het enige wat telt…. en toch (want Willemsoord hoort net zo goed bij de Stelling) komt er een gemeentehuis en worden er een paar gebouwen voor opgeofferd, komt er een 8 verdiepingen tellend hotel, glazen gebouwtje met daarin de Pinas moet weg, een historische scheepshelling moet tegen de vlakte, één van de laatste gemetselde dokken van Europa wordt buiten werking gesteld waardoor Damen moet uitwijken naar koopvaardersbinnenhaven die ze al aardig leeg aan het maken zijn om daar dan een giga dok in te leggen, brugwachtershuisje staat in de weg dus gaat daarvoor gesloopt worden en zo kan ik nog even doorgaan, wat behouden van history, één grote leugen….
En tot overmaat van ramp verdwijnt de oude koepel van V&D ook nog eens.
kunt u als woordvoerder van de gemeentefanclub vertellen wat dit met de stelling te maken heeft?
Beste RB, stigmatiseren is u niet vreemd. Probeer eens wat anders!
De koepel van v&d maakte deel uit van het atoom hoofdkwartier van de familie Brinkman ten tijde van de koude oorlog.De hoogte zorgde ervoor dat de familie ten tijde van dijkdoorbraak of stijgende zeespiegel door de klimaat verandering droge voeten hield.De vlaggenmast boven op deed dienst als radio antenne zodat ze daarmee propaganda uitzendingen van onze regering vanuit Londen konden volgen.Een echt icoon dus van de stelling De Helder.De keuken van het restaurant kon gebruikt worden als gaarkeuken voor de Helderse gemeente raad die mocht schuilen in de kelder.