Cultuur/NatuurNoord-HollandUitgaan

Juliana-bus zoekt persoonlijke verhalen over Koningin Juliana

Julianadorp – Mensen met een bijzondere anekdote over Koningin Juliana opgelet. Op maandag 16 mei komt het Juliana-busje naar Julianadorp en Den Helder om verhalen over de oud-koningin op te halen. De mooiste verhalen zijn vanaf oktober terug te zien in de tentoonstelling De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen in De Nieuwe Kerk te Amsterdam.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van Koning Juliana, die altijd bekend stond als ‘vorstin naast de rode loper’. Een menselijke koningin, die dicht bij het volk stond. Aan de andere kant kleven ook de affaires Greet Hofmans en Lockheed aan de oud-vorstin. De biografische tentoonstelling met de verhalen van ooggetuigen, historici en veel (persoonlijke) objecten is te zien in De Nieuwe Kerk vanaf 15 oktober t/m 10 april 2023.

De Julianabus maakt een road trip door heel Nederland langs plaatsen die iets te maken hebben met Juliana, of naar haar vernoemd zijn. Bijzondere ontmoetingen, deelname aan het defilé of iets anders: de beste verhalen die de bus ophaalt krijgen een belangrijke rol in de tentoonstelling. Op maandag 16 mei staat het busje om 11 uur voor de Ontmoetingskerk in Julianadorp en om 13:00 vertrekt de bus naar Den Helder. Mensen met een anekdote kunnen in de bus plaatsnemen om hun verhaal op camera te delen. Verhalen aanmelden kan via oproep@nieuwekerk.nl, meer informatie op de website van De Nieuwe Kerk.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button