Recensie

Book Club The Next Chapter (recensie)

Vriendinnen die samen boeken delen, lezen en bespreken is een veel voorkomend fenomeen. Regisseur en schrijver Bill Holderman kwam in 2018 met zijn film Book Club,, waarin hij dit thema eens lekker onder handen nam. Vier vrouwen op leeftijd en al een leven lang vriendinnen bespreken maandelijks boeken met elkaar.

Als de dames min of meer wakker geschut worden na het lezen van van het pikante Fifty Shades of Grey staan ze open voor nieuwe ervaringen in de liefde. Diane (Keaton), wiens man nog maar pas is overleden, is nog terughoudend als ze Mitchell (Garcia) leert kennen. Vivian (Fonda) wil wel meer tijd met Arthur (Johnson) door brengen, maar is erg bang om zich te binden. Carol (Steenburgen) was ooit kok in haar eigen restaurant en raakt gefrustreerd omdat haar man weigert om sex te hebben.

Sharon (Bergen) is de vrijgezel van de vier en probeert online dating. Ingrediënten voldoende voor Holderman om er een gezellige feel good film van te maken. Ook voor het vervolg heeft hij het verhaal geschreven en de regie op zich genomen. De hoofdrol spelers zijn weer allemaal van de partij om te laten zien wat de dames deze keer beleven.

Italië
We zien de vriendinnen via de computer in een teams meeting met elkaar communiceren. Een methode die ze hebben ontwikkeld tijdens de Coronabeperkingen en die ze regelmatig gebruiken. Ze nemen in die samenkomsten geen blad voor de mond, want ze zijn ondanks de hoge leeftijd nog steeds open en eerlijk over vriendschap, liefde en sex. Tijdens een echte bijeenkomst komt Carol met oude reispapieren van een reis naar Italië. Een reis die zij in het verleden samen zouden maken, maar die door omstandigheden nooit heeft plaatsgevonden. Carol stelt voor om deze reis alsnog met elkaar te maken.

Natuurlijk hebben de dames daar niet op gerekend, maar na enig aandringen gaan ze stuk voor stuk om. Diane, die nog steeds de as van haar man koestert en haar vriend Mitchell dan tijdelijk even moet achterlaten. Vivian die trouwplannen heeft en die tot haar opluchting de goedkeuring van haar vriend Arthur krijgt. Carol, die zich echt verheugt op Italië waar ze nog fijne herinneringen heeft overgehouden aan een aardige kok uit Venetië. Sharon heeft als single weinig hoop meer op een liefdevolle relatie, maar gaat natuurlijk met haar vriendinnen mee.

Stoere mannen
Op weg naar Toscanr vergapen zij zich in Rome aan de prachtige gebouwen, maar vooral aan de standbeelden van stoere mannen. Vivian wordt door haar vriendinnen meegenomen naar echt Italiaans bruidshuis om samen met haar alvast een trouwjurk uit te zoeken. Omdat ze erg mooie dingen horen over Venetië besluiten de dames om met de trein af te reizen naar het Giethoorn van het zuiden. Ze vermaken zich uitstekend, maar Carol dringt er binnen de groep op aan dat ze toch echt naar Toscane wil. De reis die dan volgt zit vol tegenslagen en lijken een vooropgezet plan te dwarsbomen.

De film is een mooie opvolger van deel 1. De vriendinnen zijn ondanks de leeftijd nog lekker actief en adrem. Diane Keaton (77) is de wat terughoudende Diane die het overlijden van haar man nog niet helemaal te boven is. Zij heeft wel een warme relatie met de begripvolle Mitchell die gespeeld wordt door Andy Garcia (67). De 85-jarige Jane Fonda is de toekomstige bruid Vivian die nog ernstig twijfelt over die stap. Don Johnson (73) (Miami Vice) is de begripvolle vriend van Vivian.

Mary Steenburgen (70) weet te ontroeren als Carol de initiatiefneemster van de reis, maar die haar vriend Bruce moeilijk alleen kan laten. Craig T. Nelson (79) laat mooi zien hoe Bruce van zijn vrijheid geniet als Carol er niet is. Candice Bergen (77) is vrijgezel Sharon die zich het liefst te goed doet aan een gezellige vent. Een mooie rol is weggelegd voor de Italiaanse acteur Giancarlo Giannini die als rustige en begripvolle lobbes zijn rol als politie chef heerlijk invulling geeft.
Een lekkere romantische komedie die wat langzaam op gang komt. Eenmaal in het prachtige Italiaanse landschap zien we meer komische en verrassende momenten. Rode draad is en blijft de echte vriendschap die wellicht goed is voor een deel drie.

Regie: Bill Holderman
Met: Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen, Andy Garcia, Don Johnson, Craig T. Nelson, Giancarlo Giannini, Hugh Quarshie, Giovanni Esposito
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button