Den HelderVideo

Nederlandse jeugd racet tijdens Young Solar Race op zonne-energie (video)

Den Helder – Het water rondom Willemsoord was zaterdag het strijdtoneel voor de Young Solar Challenge. Jongeren uit heel Nederland tussen de 14 en 17 jaar maakten een eigen boot die met zonnepanelen werd aangedreven. Doel van de race was om de snelste tijd te varen. Daarbij moeten de deelenemers ook rekening houden met de hoeveelheid energie die nog over is. Teamgenoten langs de kant hielpen daarom met het bijhouden van alle data.

De eerste race ging om het varen van de snelste tijd. Wethouder Camara verzorgde de start van de deelnemers, die acht rondjes om de boeien in het water moesten varen. Het doel van de race is om jongeren samen te brengen met technologie, innovatie en duurzaamheid. De samenwerking tusssen de bestuurder en de teamgenoten langs de kant is ook erg belangrijk. De teamgenoten langs de kant houden met GPS bij waar hun bestuurders varen, hoe snel ze kunnen varen en de hoeveelheid energie die nog aan boord is.

Niet alles verloopt altijd vlekkeloos. George Leechburch Auwers, bestuurder van Young Solar HML, was in het begin één van de snelste. Helaas voor het team viel de motor daarna stil. Na de race moesten het team aan de bak om het probleem te onderzoeken. Vooraf was de strategie hoopvol: “Ik heb op mijn laptop een programma gemaakt via Excel. Die kon berekenen hoe snel we konden rijden en uiteindelijk bleek dat we op volle kracht konden varen”, aldus Leechburch Auwers. George haalt veel plezier uit het meedoen aan de Solar Challenge: “Voor mij is het een technische uitdaging en het is ook goed voor vriendschap en teambuilding.”

Problemen bij team Lyceum aan Zee
Ook bij het Helderse Lyceum aan Zee liep niet alles vlekkeloos: “Het liep helemaal niet zoals gepland. We hadden best wel een goede start, maar daarna werd het drama, naar drama”, zegt bestuurder Joey Jas. De oorzaak van de problemen was het vele water in de boot, waardoor de motor meerdere keren uitviel. Bij Lyceum aan Zee moet er dus ook gesleuteld worden voor de volgende race: “We gaan de accu naar achteren plaatsen en zoveel mogelijk upgrades doen.”

Toon meer

Harm Brouwer

Harm Studeert Creative Business en werkt parttime voor Regio Noordkop als videoreporter.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button