Politiek

Behoorlijk Bestuur pleit voor herbestemming oude School 1 in Julianadorp

Advertentie:

Den Helder – De fractie van Behoorlijk Bestuur voor Den Helder en Julianadorp schiet de Belangen Vereniging Julianadorp (BVJ) te hulp in hun zoektocht naar een herbestemming voor de oude School 1 op de hoek van de Langevliet en de Van Foreestweg. Fractievoorzitter Sylvia Hamerslag gaat tijdens de raadsvergadering van dinsdag 21 mei een motie indienen waarin zij het college vraagt het oude schoolgebouw op te nemen in de lijst van gemeentelijke monumenten en het pand op te nemen in het project ONS.

De aanleiding voor Behoorlijk Bestuur om deze motie in te dienen is de hulpkreet van de dorper belangenvereniging in het Noord Hollands Dagblad. De BVJ maakt zich al lange tijd zorgen over het voortbestaan van School 1 en heeft zelfs een werkgroep ‘Cultureel Erfgoed’ in het leven geroepen die zich daar actief mee bezighoudt. Deze werkgroep heeft nu een zogeheten redengevende beschrijving opgesteld voor het oude schoolgebouw om zo de status gemeentelijk monument voor het pand te verkrijgen. Ook hoopt de werkgroep dat het gebouw kan worden opgenomen in het project ONS Julianadorp.

Behoorlijk Bestuur verzoekt het Helderse college in gesprek te gaan met de Belangen Vereniging Julianadorp en de werkgroep die zich bezighoudt met het voortbestaan van het oude schoolgebouw. Ook wil de fractie middels een motie de wens van de BVJ-werkgroep in vervulling brengen. Als een meerderheid van de gemeenteraad daar op 21 mei mee instemt, lukt dat.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

4 reacties

 1. Dit is het antwoord wat ik kreeg.
  Langevliet 58/60 is momenteel nog eigendom van de gemeente, maar staat op de lijst om afgestoten te worden, vanwege de hoge kosten om het weer gebruiksklaar te kunnen maken. De intentie is om dit karakteristieke gebouw voor het dorp te behouden en indien mogelijk te betrekken bij de woningbouwplannen die er voor dit gehele gebied zijn.

  Ondertussen is de BVJ (in goed overleg met onze beleidsadviseur erfgoed) gestart met een traject om dit bijzondere pand voor Julianadorp tot een gemeentelijk monument te benoemen. Daar zijn deze maand weer vervolggesprekken over.

 2. Begin jaren ’80 hebben we, toen nog met de Wijkvereniging Drooghe Weert, gebrobeerd de laatste nog bestaande boerderij te bewaren om er een buurthuis van te maken zoals “De Boerderij” in de Schooten. Maar nee, alles moest gesloopt worden. Het lijkt erop dat de gemeente Den Helder Julianadorp haar eigen historie niet gunt. Dit gebouw moet gewoon gemeentelijk eigendom blijven en een publieke functie krijgen.

 3. En de Visbuurt die óók al jaren vecht en vraagt om vernieuwing van het ratjetoe aan straatwerk en rotzooi aan verlichting blijft wederom buiten schot…… De subsidie daar uitgegeven is nergens te bekennen in een visuele vorm van uitvoering……
  Komt de Visbuurt ( lees wandel straten) ooit een keer aan de beurt?

  Denk het niet, geen politieke partij die zich voor onze wijk hard maakt!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button