Politiek

College Den Helder ziet af van extra bezuinigingen op Triade en Kampanje

Advertentie:

Den Helder – De directeuren van theater de Kampanje en kunsteducatiecentrum Triade kunnen opgelucht ademhalen. Het college van de gemeente Den Helder overwoog vanaf 2027 een extra bezuiniging op beide culturele instellingen door te voeren, maar heeft daar van afgezien. Dat blijkt uit de Kadernota 2025-2028. “Maatschappelijke organisaties moeten de gemeente als een betrouwbare partner ervaren. Een recent ingezette koers moet niet worden teruggedraaid als dit tot ingrijpende gevolgen leidt voor de desbetreffende organisatie”, beargumenteert het college.

De extra bezuiniging kwam voort uit de wens van de Helderse gemeenteraad om te komen tot een sluitende meerjarenbegroting. In het proces richting dat sluitende meerjarenperspectief ging het college op zoek naar mogelijke bezuinigingsmaatregelen, zodat de raad daar vervolgens uit kon kiezen. Een van de mogelijkheden was volgens het college dus deze bezuiniging op cultuur: vanaf 2027 jaarlijks € 200.000,- minder voor de Kampanje en € 130.000,- korten op Triade. Dit is een extra bezuiniging, omdat het bovenop een andere bezuiniging op de twee culturele instellingen komt. Vanaf 2026 gaat de gemeente namelijk al jaarlijks twee ton bezuinigen op de subsidies van Triade, de Kampanje, Helderse Vallei en Kopgroep bibliotheek.

Tijdens raads- en commissievergaderingen over de door het college voorgestelde bezuinigingen werd al snel duidelijk dat geen enkele fractie voorstander was van een extra bezuiniging op de Kampanje en Triade. Dat kwam mede doordat de directeuren van beide culturele instellingen, Arjaen Kersten en Sander Boschma, telkens hun inspreekrecht gebruikten om te vertellen waarom de voorgestelde bezuinigingen volgens hen een heel slecht idee waren. Een overtuigde gemeenteraad vroeg het college daarom deze bezuinigingen van de lijst met opties af te halen en dat heeft het college nu gedaan. De extra bezuiniging op de Kampanje en Triade staat niet in de Kadernota, het document dat de leidraad vormt voor de begroting.

Opluchting bij directeuren
Directeuren Kersten en Boschma zijn blij met het nieuws. Boschma: “Heel goed om te lezen dat het college als betrouwbare partners de geluiden uit de culturele sector serieus heeft genomen en besloten deze bezuiniging als optie van de lijst te schrappen.” Ook Kersten zegt blij te zijn dat gehoor is gegeven aan de oproep de extra bezuinigingen op de culturele instellingen te schrappen en dat ze nu niet meer in de Kadernota voorkomen. “De eerder aangekondigde bezuiniging staat wel nog overeind en daar moet nog invulling aan gegeven worden, details daarover zijn nog niet bekend”, voegt Kersten toe.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button