Den Helder

Lange Jaap: minister neemt loopje met motie Krul

Klap in het gezicht van de inwoners van Den Helder

Advertentie:

Huisduinen – Blijft vuurtoren de Lange Jaap nu wel of niet behouden voor Den Helder? De Tweede Kamer had, middels een motie van Helders Kamerlid Harmen Krul, minister Barry Madlener opgeroepen voor 1 juli een besluit te nemen, maar dat gaat niet lukken. “Hij neemt een loopje met de motie Krul”, stelt Harmen Krul.

In een brief aan de Kamer schrijft Madlener dat de inzet onverminderd blijft om zo snel als mogelijk, doch uiterlijk in 2025, de onzekerheid weg te nemen bij alle betrokkenen en een definitief besluit te nemen. “Door het gebruik van de zeer ongebruikelijke materialen en methodieken in de vuurtoren kunnen de uitkomsten van de onderzoeken noodgedwongen tot nieuwe onderzoeken leiden. Het besluit over het voorkeursscenario kan daarmee niet voor 1 juli van dit jaar genomen worden. De hierover door de Kamer aangenomen motie kan dan ook niet tijdig worden uitgevoerd.” De verwachting is dat de onderzoeken dit najaar afgerond zijn.

De oorzaken van de scheurvorming zijn nog onvoldoende bekend, stelt de minister. Ten aanzien van de oplossing van de problematiek blijkt uit de reeds uitgevoerde onderzoeken naar de staat van de vuurtoren een drietal grote constructieve knelpunten:

  • Scheurvorming: De scheuren in het gietijzer zijn door de samenstelling van het gietijzer niet te herstellen met moderne lasmethoden. Als alternatieve herstelmethode wordt op dit moment gekeken naar het zogenaamde ‘metal-stitching’ waarbij een kram wordt geplaatst over de scheur. Hierbij luistert de sterkte van de kram nauw met die van het gietijzer. Dit is deels een ‘trial-and-error’-benadering om de juiste verhouding te krijgen. Er wordt parallel hieraan ook gekeken naar moderne (vloeibare) herstelmethoden zoals lijm, epoxy en andere kunstmatige materialen.
  • IJzercementvoegen: De voegen tussen de gietijzeren panelen zijn gevoegd met zogenoemd ‘ijzercement’. Dit ijzercement is een combinatie van meerdere ‘ingrediënten’ die samen de ideale samenstelling vormen voor verwerking tussen dit gietijzer. Het is nog niet gelukt om de juiste kwaliteit van alle ingrediënten te vinden of zelf te maken. De moeilijkheid zit hier vooral in de zoektocht naar de kwaliteit van ijzervijzel. Er wordt dan ook parallel onderzocht of andersoortige cementsamenstellingen kunnen worden toegepast, waarbij met name de krimp van de mortel binnen de grenzen blijft.
  • Fundering: De vuurtoren is gefundeerd op ongeveer 250 houten palen. Er is een bacteriële aantasting van de palen geconstateerd. Er wordt momenteel onderzocht of de bedachte conserveringsmethode daadwerkelijk leidt tot een afdoende restwaarde van de funderingscapaciteit van de originele houten palen.

In verband met de monumentale status van de toren wordt verder onderzocht of enkele elementen van de vuurtoren weer in originele staat kunnen worden teruggebracht.

Reactie Krul
“Deze minister legt een kameruitspraak naast zich neer. Het is een klap in het gezicht van de inwoners van Den Helder. Elke minuut die ik in de Kamer actief ben is een minuut waarin ik mij inzet om de Lange Jaap te behouden voor onze gemeenschap. Dat blijft zo. Daar kan deze minister op rekenen.”

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

10 reacties

  1. Goh, wat een verrassing…..
    Te weinig zware stormen geweest dit voorjaar. Ze hopen op een paar goeie in het najaar.

    Onwil, onkunde, beide zouden van toepassing kunnen zijn. Madlener neemt het duidelijk niet heel serieus allemaal.

    1. Z’n voorgangers en RWS ook niet, we maken ruimtereizen en duiken op zeer grote dieptes maar een simpel gietijzeren vuurtorentje herstellen is te moeilijk, waar een wil is is een weg en ik vermoed dat er geen wil is om de Jaap te behouden, waarom niet het hele bouwpakket losbouten, gescheurde delen smelten en opnieuw gieten, we hebben notabene een hoogoven op enkele kilometers rijden, daarna alles weer netjes in elkaar bouten en voila, kan er zelfs een mooi leerproject van maken

      1. RWS, dat is die partij met een Waterpartij rond het pand, waar geen water in blijft staan toch?

      2. Er waren 2 opties toen de schade agv achterstallig onderhoud bekend werd: renoveren of herbouw.

        Nu is er blijkbaar een 3e optie: “In verband met de monumentale status van de toren wordt verder onderzocht of _enkele elementen_ van de vuurtoren weer in originele staat kunnen worden teruggebracht.”

        ENKELE ELEMENTEN?!? En de rest dan?

        Het is een monument omdat het van gietijzer is; maar omdat het van gietijzer is kan het niet gerepareerd worden 🤯

        Vroeger zeiden we grimmig lachendeweg dat het in Den Haag niemand interesseert wat hier gebeurt – behalve als ‘Prins Pils’ op bezoek komt.

        Blijkbaar interesseert het nog steeds niemand.
        Alleen nu valt er niks meer te lachen…

  2. Even een stukje geschiedenis : In 1879 is precies zo’n zelfde toren gebouwd op zuid Sumatra om een plek genaamd “de vlakke hoek” (tegenwoordig bekent als Tanjung Cuhubalambing).Gebouwd door Ijzergieterij L.J Enthoven in Den Haag .De ongeveer 1400 delen zijn per schip naar het toenmalig Indie gebracht.De toren heeft op 27 Augustus 1883 de Tsunami veroorzaakt door de uitbarsting van de Krakatau ( alle bij gebouwen en woningen waren weggevaagd) overleeft, met slechts een scheur in de vloer van de eerste verdieping. Deze toren staat er nog steeds en doet nog steeds dienst !

    1. En dan even een vertaling naar vandaag de dag. Ik ging net een rondje fietsen, mooi weer. Bij de TESO waren ze het fietspad aan het voorzien van nieuwe lijnen langs de rand van het fietspad. In eerste instantie had ik niet door wat ze precies aan het doen waren, want het leek “een hele happening”. Ze hadden:
      – een apparaat wat het werk deedd
      – 1 persoon die dat apparaat bediende
      – 1 persoon die meeliep om vanaf de zijkant te kijken of dat allemaal goed ging
      – 1 persoon die daarachter liep, om te kijken of de persoon die meeliep om te kijken of het allemaal goed ging, wel goed oplette
      – 1 persoon die op een afstandje stond te kijken, of de persoon, die in de gaten hield of de persoon, die meeliep om te kijken of het allemaal goed ging, wel goed oplette, wel goed oplette. (ik denk, dat ik het zo ongeveer goed beschrijf)

      De laatste 2 moesten volgens mij ook in de gaten houden of het allemaal wel goed ging met het (fiets)verkeer vanaf de TESO.

      Waarom zou dat streepje zo duur zijn? Vertaal dat dan maar eens naar het kijken of je nog iets kunt met een oude, totaal verwaarloosde vuurtoren. 🙂 Op deze manier kun je overal “rocket science” van maken.

    2. Leuk weetje Richard, bedankt. Van de vuurtoren bij Vlakkenhoek (Sumatra) heb ik wat plaatjes opgezocht. Het is werkelijk een tweeling.

    1. Had u iets anders verwacht dan? De vuurtoren heeft geen prioriteit. En Krul wordt niet serieus genomen.

  3. Van al het geld wat ons eigen gemeente bestuur de afgelopen jaren over de balk heeft gesmeten aan onzin dingen hadden we 3 nieuwe vuurtorens kunnen bouwen.

Wellicht ook interessant

Back to top button