
Den Helder – Politieke partijen beloven in aanloop naar de verkiezingen hemel en aarde aan de kiezer, maar lang niet alles wordt vervolgens waargemaakt. Over minder dan een jaar zijn er weer verkiezingen voor de gemeenteraad, tijd om de balans op te maken. De komende maanden analyseren we elke week één partij. Wat is er terechtgekomen van de verkiezingsbeloften? Waar hebben zij zich deze bestuursperiode hard voor gemaakt? Hoe hebben zij gestemd en hoe verhoudt zich dat tot hun verkiezingsprogramma’s van 2022?
Een verkiezingsbelofte van Beter voor Den Helder in 2022 was dat de gemeentelijke organisatie aan een bedrijfsscan onderworpen zou worden. “Met gemeenschapsgeld moeten we zorgvuldig en doelmatig omgaan. We moeten toetsen of de organisatie slagvaardig reageert op de wensen en bedenkingen van inwoners”, zei fractievoorzitter Carlo Assorgia tijdens het verkiezingsdebat van Regio Noordkop. Deze belofte heeft BvDH waargemaakt. De partij diende eind 2022 samen met Fractie Pastoor een motie in die leidde tot een extern onderzoek. De uitkomst daarvan was dat de ambtelijke organisatie een stuk beter zou kunnen functioneren. Het onderzoeksrapport bevatte dan ook aanbevelingen waar het college mee aan de slag moest. Sindsdien heeft BvDH regelmatig vragen gesteld over de voortgang van de uitvoering van deze aanbevelingen. De fractie pleit ook voor een vervolgonderzoek om te evalueren welke stappen zijn gezet en wat de resultaten tot nu toe zijn.
Een ander speerpunt van Beter voor Den Helder in 2022 was betere zorg. Daar heeft BvDH-raadslid Lucinda Hough-de Boer deze bestuursperiode veel aandacht aan besteed. Zij schreef eind 2023 een motie voor de realisatie van een zorgboulevard in Julianadorp, een gezamenlijk onderkomen voor alle vormen van zorg (bijvoorbeeld huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen en psychologen). Praktijken in Julianadorp kampen immers met krappe behuizing en personeelstekorten. De motie werd door het college omarmd; wethouder Peter de Vrij beloofde alle benodigde inspanningen te verrichten om de zorgboulevard uiterlijk in 2027 te realiseren. Verder stelde BvDH samen met andere fracties vragen over de gevolgen van het faillissement van Aristo Zorg. Ook stelde de partij recentelijk voor dat het college zou moeten kijken naar de passantenbus van NuevoCare als mogelijke oplossing voor het huisartsentekort.
Algemeen
Wat betreft armoede wilde BvDH het armoedeplan van de gemeente onder de loep nemen. De fractie zag een oplossing in het kwijtschelden van de gemeentelijke heffingen en het aanspraak maken op de financiële voorzieningen voor mensen in de armoedeval. Hier is echter niets van terechtgekomen. Op het gebied van duurzaamheid wilde Beter voor Den Helder de inzet van blauwe waterstof en kernenergie stimuleren. De partij wilde een onderzoek naar mogelijkheden in het gebruik van kernenergie. Dat is gelukt; het college doet momenteel onderzoek naar de bouw van een kleine kernreactor in Den Helder.
Qua onderwijs stonden HBO toerisme en een verpleegkundigenopleiding op het verlanglijstje van BvDH. Dit is (nog) niet gerealiseerd. De partij heeft wel meerdere keren aandacht gevraagd voor en vragen gesteld over de potentie van meer hoger onderwijs in Den Helder. Verder heeft Beter voor Den Helder zich over het algemeen veel ingezet voor gratis parkeren, (horeca)ondernemers en jongeren. Zo heeft de fractie via een motie een onderzoek naar voorrangsregels voor jongeren op de woningmarkt afgedwongen. BvDH kon echter niet voorkomen dat het college ook het invoeren van betaald parkeren onderzoekt.
Wat betreft openbaar vervoer zijn de plannen van BvDH niet waargemaakt. Zo wilde de partij busvervoer stimuleren door een ‘1 euro dalkaart’ in te voeren en “deugdelijke inclusieve wachtruimtes met toiletvoorzieningen” creëren bij de twee treinstations in Den Helder. Station Den Helder Zuid is dit jaar vernieuwd, maar zonder toiletvoorzieningen. Beter voor Den Helder heeft daar geen aandacht voor gevraagd. Voor het Eurokaartje in de bus heeft niet BvDH, maar GroenLinks zich hardgemaakt. Een onderzoek wees echter uit dat het de gemeente jaarlijks een miljoen zou kosten. Beter voor Den Helder wilde ook graag een treinstation in Julianadorp, maar tot op heden zijn daar nog geen concrete stappen voor gezet.
Afwijking(en)
Beter voor Den Helder begon de bestuursperiode als onderdeel van de coalitie, maar stapte daar halverwege uit. De verandering in houding en stemgedrag van BvDH sindsdien is opvallend. Tijdens de formatiepoging van fractievoorzitter Assorgia stelde hij Willemsoord Noord voor als alternatieve locatie voor hotel De Kleine Werf. Hoewel die formatie mislukte, nam de nieuwe coalitie dat idee wel over. Anderhalve maand later stemde Beter voor Den Helder echter voor een motie om het hotelplan compleet te schrappen. Een ander voorbeeld is de Seasaw. Eind 2023 stemde BvDH tegen een amendement om het budget voor dat kunstwerk te schrappen. Assorgia vergeleek de Helderse dijk met de Seasaw toen met de pier van Scheveningen. Nog geen jaar later steunde BvDH als oppositiepartij een motie om de plannen voor de Seasaw te bevriezen, tot meer duidelijk is over de onderhoudskosten en het effect op het project Dijkkwartier. Verder is fractievoorzitter Assorgia de coalitie waar hij eerst zelf nog deel van uitmaakte stevig gaan bekritiseren.
Reactie Beter voor Den Helder
Regio Noordkop biedt elke fractievoorzitter de mogelijkheid om te reageren op de geschreven analyse over hun verkiezingsprogramma’s. De reactie van Carlo Assorgia, fractievoorzitter van Beter voor Den Helder, is als volgt: “Prima samenvatting. Wij hebben ons ook hard gemaakt voor het sterk reduceren van de asielopvang, inclusief de nieuw te bouwen opvang op de grens met Den Helder (mordicus tegen). Daarnaast is onze motie aangenomen om inwoners van Den Helder voorrang te geven op de woningmarkt. We hebben de toeristenbelasting verhoogd, zodat ook de toeristen meebetalen aan onze stad. Ideeën om veiligheid te vergroten en ook handhaving in de nachtelijke uurtjes in te zetten (want dan gebeuren de onveilige situaties) zijn weggestemd door de college partijen, maar wordt zeker een speerpunt van het nieuwe college. Onlangs hebben we het college nog de opdracht te geven om ‘de meest gebombardeerde stad’ in de route van de vrijheidsconcerten mee te nemen en het college de opdracht gegeven om mee te profiteren als stad van de toenemende vraag naar gas via Den Helder (GasFonds Denhelder). Maar prima samenvatting.”