Den HelderPolitiek

Behoorlijk Bestuur stelt vragen over storten van bagger met gevaarlijke stoffen

Advertentie:

Den Helder – Het storten van bagger en vervuilde grond, mogelijk met gevaarlijke stoffen, uit Zaandam in de museumhaven in Den Helder baart de fractie van Behoorlijk Bestuur grote zorgen en heeft tot een aantal vragen aan B&W geleid. De fractie meldt dat volgens documenten van Rijkswaterstaat de bagger gevaarlijke stoffen bevat en wil van B&W weten of dit bij hen bekend is.

Ook over het bovendrijven van planken, balken en grote stukken hout van soms 50 kilo en het gebruik van bagger klasse B heeft Behoorlijk Bestuur vragen gesteld. “In onze ogen valt het afstorten van deze vervuilde bagger aan te merken als een milieudelict”, meent de fractie. Behoorlijk Bestuur vraagt B&W of zij bereid is om een bodem verontreiniging meeting te doen om zodoende te kunnen meten hoe vervuild de grond daadwerkelijk is. Ook wil zij weten of B&W het met hen eens is dat de planken, balken en hout die ronddrijven in de Museumhaven een gevaarlijke en onwenselijke situatie is.

Museumhaven
De afgelopen periode is met circa 6000 m3 bagger uit de oude fundering van de Zaanse sluizen (Wilhelminasluis) een laag over de vervuilde grond in de museumhaven gestort. Wethouder Remco Duijnker gaf in een raadsinformatiebrief aan dat hij verwacht dat de werkzaamheden half mei zouden zijn afgerond.

“Buiten het feit om dat Behoorlijk Bestuur het een vreemde en toch ietwat onuitlegbare actie vindt om vervuilde grond met minder vervuilde grond klasse B af te dekken, lazen wij in een artikel in het NHD dat momenteel flink wat rommel zoals planken, balken en grote stukken hout van soms 50 kilo met metalen uitsteeksels in de museumhaven naar boven komen drijven. Tevens wordt in het artikel gesteld dat bij Rijkswaterstaat uit opgevraagde documenten blijkt dat de gebruikte bagger gevaarlijke stoffen bevat zoals lood, kwik, zink en giftige chloorverbindingen”, aldus fractievoorzitter Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button