Den HelderPolitiek

Europese regelingen moeten visserij uit de brand helpen

Den Helder – De gemeente heeft weinig opties als het gaat over het steunen van de lokale visserij, zo liet wethouder Kees Visser maandagavond tijdens de raadsvergadering weten. Mirjam Dijk van Behoorlijk Bestuur had naar aanleiding van een brandbrief van visserman Dirk Kraak gevraagd of het mogelijk was een steunfonds op te zetten. Door de hoge benzinekosten komen de vissers in de knel.

Dat gaat niet zo makkelijk volgens de portefeuillehouder. Aan het bestaande steunfonds voor bedrijven, opgericht voor de coronaperiode, zijn regels verbonden. Waaronder regels door de raad zelf opgesteld. Los daarvan zou het een precedent scheppen: Veel sectoren worden geraakt door de hoge energiekosten, niet alleen de visserij. Daarnaast kun je als overheid niet zomaar financiële steun verlenen aan commerciële bedrijven. Er kan dan sprake zijn van staatssteun en dat mag niet.

Europese regelingen
Toch is er wel hoop voor de vissers. Vanuit Europa worden een tweetal regelingen opgetuigd: De Brexit Adjustment Reserve (BAR) en een uitbreiding van de-minimissteun. Op dit moment kan de overheid een steunbedrag van €30.000,- schenken aan bedrijven binnen de visserij, over een periode van drie jaar. In de Tweede Kamer is de afgelopen dagen gesproken over het uitbreiden van die regeling tot €65.000,-. Volgens Visser zijn de uitkomsten positief.

Dijk was niet helemaal tevreden met het antwoord van de wethouder. Zij wilde graag weten wat de gemeente zelf kan doen. Bijvoorbeeld door de havengelden af te schaffen. Ook dit is volgens Visser geen optie. De wethouder beloofde wel in gesprek te gaan met Kraak en andere bedrijven uit de visserij. Volgens Dijk is dit de afgelopen periode te weinig gebeurd.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button