Hollands KroonPolitiek

Kabinet besluit definitief: Datacenters alleen op Agriport

Adverentie

Middenmeer – De tijdelijke stop op hyperscale datacenters waartoe minister Hugo de Jonge in februari besloot wordt definitief: In heel Nederland mogen de installaties niet meer gebouwd worden. Alleen in een gedeelte van gemeente Het Hogeland in Groningen en op Agriport, inclusief deelgebied B1, worden ze toegestaan. Dat betekent ook dat uitbreiding van het huidige plangebied Agriport met meer datacenters niet mag.

Het gebied dat het kabinet met het nieuwe besluit heeft afgebakend loopt om de huidige grenzen van Agriport heen. Daarmee wordt toestemming verleend voor het afronden van de huidige bouwplannen. Ook voor B1 is groen licht gegeven door de minister. Volgens het kabinet gaat het om gronden “die de gemeente Hollands Kroon voornemens is te bestemmen voor onder andere hyperscale datacentra.” In de praktijk geldt de uitzondering van het kabinet voor heel Agriport, ook het gebied waar nu kassen staan. In het eerdere tijdelijke besluit werd de gehele gemeente Hollands Kroon als uitzonderingsgebied bestempeld.

Belastend
Een verdere uitbreiding van Agriport met hyperscale datacenters lijkt daarmee van de baan. De huidige plannen mogen worden uitgevoerd, maar daarna is het klaar. Eenieder die de lokale politiek in Hollands Kroon volgt zal die uitspraak bekend voorkomen. Toch waren er ook partijen die de deur op een kier hielden wat betreft uitbreiding van het huidige plangebied. Meer hyperscale datacenters zouden echter een te grote impact hebben op “het ruimtebeslag, de landschappelijke impact, het gebruiken van energie en de belasting van de landelijke energie-infrastructuur”, aldus De Jonge.

De twee uitzonderingsgebieden zijn aangewezen omdat ze zich aan de rand van Nederland bevinden, waar voldoende ruimte is. Er staan ook al hyperscale datacenters en er is volgens het kabinet voldoende groene stroom voorradig. Alle andere gemeenten die momenteel in hun omgevingsplan een hyperscale datacentrum toelaten moeten dit aanpassen, daar krijgen ze een jaar de tijd voor.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button