Defensie

Mogelijk vaker marineschip naar Indo-Pacific

Advertentie:

Den Helder – Defensie streeft er naar eens per twee jaar in Europees verband met een marineschip in de Indo-Pacific regio aanwezig te zijn. Zo wil Nederland zich inspannen voor het behoud van de vrije scheepvaart. Dat heeft minister van Defensie Kajsa Ollongren gezegd bij de Shangri-La Dialogue in Singapore, de belangrijkste veiligheidsconferentie in Azië.

De minister sprak mede namens de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Josep Borrell, die niet aanwezig kon zijn. De speech werd door de minister gehouden tijdens een sessie over de gezamenlijke veiligheidsissues voor Europa en de Indo-Pacific.

Poetins territoriale oorlog laat zien hoe Europa en Azië met elkaar verbonden zijn. “De illegale en niet-uitgelokte invasie van Oekraïne door een lid van de VN-Veiligheidsraad heeft de mondiale veiligheidssituatie fundamenteel veranderd. Er is geen ‘ver weg’. Een oorlog in een deel van de wereld treft mensen over de hele wereld”, aldus de minister. Ze noemde de blokkades van graantransporten uit Oekraïne als voorbeeld. Die hebben een wereldwijde voedselcrisis tot gevolg.

De minister omschreef daarnaast de oceanen als de slagaders van de wereldeconomie. “De Indo-Pacifische regio is in dit opzicht cruciaal. De zeeën moeten voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Dat vereist actie van ons allemaal, collectief.” Ze gaf aan dat Defensie ernaar streeft om elke twee jaar met een marineschip in Europees verband aanwezig te zijn om de uitgesproken steun kracht bij te zetten.

Veiligheidsvraagstukken
Tijdens de Shangri-La Dialogue komen defensieministers, generaals, academici en professionele analisten uit de hele wereld samen om belangrijke veiligheidsvraagstukken voor de regio te bespreken. Onder de aanwezigen waren naast Ollongren ook de Amerikaanse en de Chinese ministers van Defensie.

Op militair niveau was Nederland vertegenwoordigd door commandant der strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim. Hij sprak daar onder andere met zijn counterparts uit Australië en Japan.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button