Hollands Kroon

Recycletarief in Hollands Kroon zorgt voor 40 procent minder restafval

Hollands Kroon – Het recycletarief in Hollands Kroon lijkt veel op te leveren: Het eerste kwartaal van 2022 werd er door HVC 40 procent minder restafval opgehaald dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Recyclebare grondstoffen zoals plastic, blik en gft nemen toe, een teken dat inwoners hun afval beter scheiden.

Dat is dan ook de bedoeling van het tarief. Inwoners betalen per keer dat hun restafvalbak wordt opgehaald. Voor plastic of gft hoeft niet betaald te worden. Beter scheiden loont dus. HVC komt net als voorheen elke drie weken langs om de restafvak op te halen. Sinds de invoering van het recycletarief wordt gemiddeld 52% van de bakken bij een ophaaldag langs de weg gezet. Mensen doen er dus langer over om hun bak te vullen.

CO2 uitstoot verminderd
Gertjan de Waard, directeur Inzameling bij HVC, feliciteert de gemeente met het resultaat en geeft een pluim aan de inwoners: “Ik hoor regelmatig verhalen van inwoners die hun restafvalbak dit jaar nog maar twee keer hebben laten legen. Super toch?” Door de daling van het restafval is er volgens HVC 805.000 kilo minder CO2 uitgestoten. “Dat staat gelijk aan de uitstoot van een auto die 8 miljoen kilometer rijdt.”

De hoeveelheid plastic en gft dat is opgehaald, de zogenaamde recyclebare stromen, zijn iets minder hard gestegen dan verwacht. Dit kan volgens HVC meerdere oorzaken hebben: “Mogelijk werd er in het verleden bedrijfsafval aangeboden bij het huishoudelijk afval, of inwoners hebben minder afval doordat zij bewuster inkopen.” Een toename van afvaldumpingen, een ontwikkeling waar sommige mensen zich zorgen om maken, wordt niet als mogelijke verklaring genoemd. Pas aan het einde van het jaar kan HVC zekerheid bieden over de hoeveelheid recyclebaar materiaal dat is binnengekomen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button