Den HelderPolitiek

Steunfonds voor Helderse vissers? Behoorlijk Bestuur stelt vragen

Adverentie

Den Helder – De fractie van Behoorlijk Bestuur zal bij de raadsvergadering vanavond (13 juni) het college vragen naar de mogelijkheden om een steunfonds in te stellen voor de Helderse visserij. Dirk Kraak, inwoner van Den Helder en voorzitter van vissersactiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK), stuurde een brandbrief aan de lokale politiek: De huidige brandstofprijzen zorgen voor een kaalslag bij de reeds uitgeklede sector.

“De Helderse vissers verkeren momenteel in zwaar weer, de vier grote kotters die wij in Den Helder nog bezitten liggen voor de kade, omdat het gewoonweg niet meer loont om uit te varen”, zo schrijft Kraak. Mirjam Dijk, gemeenteraadslid voor Behoorlijk Bestuur, neemt de brief van de visserman mee naar de gemeenteraadsvergadering: “We zijn in Den Helder niet alleen een marinestad, maar een havenstad. De visserij in Den Helder gaat eeuwen terug. Het zou eeuwig zonde zijn als we dat straks alleen nog in de geschiedenisboeken kunnen lezen”, aldus Dijk.

De sector heeft het moeilijk
Op dat punt zijn we bijna beland denken beide: “Met €1,20 per liter diesel is het gewoon niet meer haalbaar voor de vissers om uit te varen”, zegt Dijk. “De kleinere kotters varen nog wel uit maar ook bij hen zijn de netto inkomsten meer dan gehalveerd”, ziet Kraak. Na de strengere milieuwetgeving, het beperken van het werkgebied door de aanwijzing van Natura 2000, het verbod op pulsvissen en de komst van duizenden windturbines is dit in zijn ogen de druppel die de emmer doet overlopen.

Steun vanuit de politiek voelt Kraak niet, in tegendeel: “Hulp vanuit de overheid wordt niet geboden omdat het ondersteunen van fossiele brandstoffen niet in hun coalitiebeleid past. Ons probleem wordt nu simpelweg onderschreven als ondernemersrisico.” Ook op lokaal niveau krijgt hij geen gehoor. Dijk wil daar graag iets aan veranderen: “Ik kaart dit al langer aan, ook bij de provincie. Onze boeren en vissers hebben het enorm moeilijk op dit moment. De visserij is een belangrijke sector voor onze regio. In Den Helder, maar ook op Wieringen en Texel bijvoorbeeld.”

Steun van de gemeente
Wat kan de gemeente doen? Kraak wil allereerst dat het college prioriteit geeft aan de problematiek: “Het bekruipt mij het gevoel dat uw bestuur soms randzaken belangrijker vindt. Buitensporige projecten zoals ons nieuwe stadhuis krijgen voorrang boven de zorg aan onze burgers.” Het positieve saldo van acht miljoen in de jaarrekening kan volgens hem gebruikt worden om de bedrijven die het nu lastig hebben tegemoet te komen. Ook Dijk wil een dergelijk voorstel in haar vragen aan de wethouder poneren: “We moeten met zijn alle achter onze vissers gaan staan.”

De gemeenteraadsvergadering vindt vanavond om 19:30 plaats in de stadshal van de Kampanje en is toegankelijk voor alle inwoners. Behoorlijk Bestuur zal de vragen aan het begin van de vergadering stellen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button