Den HelderJeugd

De Vlieberg houdt grote opruiming van de schoolbibliotheek: “Leesplezier bevorderen”

Advertentie:

Den Helder – Sorteren, sorteren en nog eens sorteren. Basisschool De Vlieberg hield dinsdag een grote opruiming van de schoolbibliotheek. Alle boeken uit de schappen werden gesaneerd en door de leerlingen voorzien van nieuwe stickers met het bijbehorende genre. Leescoördinator Clarissa Uhl: “We geloven dat ieder kind een lezer kan zijn.”

De leerlingen hadden een duidelijke taakverdeling gemaakt voor het herschikken van de boeken. De één plakt de bijbehorende genresticker op het boek, de ander plakt daar een doorzichtige sticker overheen en weer een ander zorgt dat het boek op de bijbehorende stapel beland. Daarbij worden zij begeleid door Merel de Vink, oprichter van Leesvink. Door te bepalen welke boeken weg kunnen, welke moeten blijven en welke nodig zijn, helpt Leesvink schoolbibliotheek te komen tot een boekenkast die up-to-date is.

Clarissa Uhl, leerkracht en leescoördinator op de Vlieberg, merkt op dat de gemiddelde leesvaardigheid van basisschoolkinderen al jaren niet goed is. “Een paar jaar geleden hebben we met elkaar gezeten om te kijken wat we daar aan kunnen doen”, vertelt Uhl. “Toen hebben we ons hele leesonderwijs nieuw leven in geblazen met de LIST-werkwijze (Lees Interventie-project voor Scholen met een Totaalaanpak, red.).” In die aanpak staat het lezen centraal, met nadruk op leesplezier. “We geloven dat ieder kind een lezer kan zijn. Je moet gewoon het goede boek vinden.”

Boekenbabbel
Om het leesplezier te bevorderen, wordt niet alleen de schoolbibliotheek op orde gehouden, ook brengen de leerlingen iedere week een bezoekje aan de bibliotheek in De Schooten Plaza. “Dan mogen de kinderen zelf een boekje uitkiezen. Dat is altijd een hele happening.” Binnen de muren van het klaslokaal wordt door leerlingen uit groep 3 tot en met 8 gewerkt met boekenbabbels. Daarin wordt de eerste vijf minuten gepraat over bepaalde aspecten van een boek, zoals een cliffhanger. “Daarna lezen de kinderen twintig minuten zelfstandig”, vertelt Uhl. “De laatste vijf minuten wordt er gereflecteerd op de boekenbabbel uit het begin. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vertellen of ze net een cliffhanger hebben gelezen in hun boek. Je gaat gewoon in gesprek over allerlei aspecten van boeken.”

Pim (10) uit groep 7 helpt met het uitzoeken van de boeken. Het lezen op school stimuleert hem om ook thuis een boek open te slaan. “Ik lees graag boeken over geschiedenis en boeken van Rob Ruggenberg”, vertelt Pim. “Ik ben nu thuis met het laatste boek van hem bezig.” Ook Ryan (10) is druk bezig met het sorteren van de boekenkasten. Hij leest vaak boeken uit de boekenreeks ‘Het leven van een loser’. De boekenbabbels vindt hij erg leuk. Ryan vertelt dat er ook wel eens een spelelement wordt toegevoegd aan het lezen, zoals de ‘boekensushi’. “Dan gaan we in een kring staan, geef je je boek door en moet je er uiteindelijk vijf minuten in lezen. Als je dat boek dan leuk vindt, mag je gaan zitten en dat boek lezen.”

Goede collectie
Bij het ordenen wordt de school geholpen door Merel de Vink: “Ik vind het superbelangrijk dat kinderen in aanraking komen met goede boeken en zin hebben in lezen”, vertelt de Vink. “Dat krijg je eigenlijk alleen maar als je een goede collectie hebt. Je wilt niet dat kinderen denken: ‘ik ga dit vieze, oude ding maar eens pakken.’” Bij de selectie wordt dan ook op een aantal criteria gelet. Zo moet het boek jonger zijn dan 2010 en in nette staat zijn. Na het sorteren maakt De Vink de balans op en legt ze een voorstellijst van nieuwe boeken voor aan de Vlieberg.

Waar kinderen vroeger weinig meer hadden dan een boek, zijn er nu veel meer manieren om ontspanning te zoeken. De Vink ziet dat ook. Volgens haar vergt het pakken van een boek meer inspanning dan even snel de tv aan te zetten of je mobiel te pakken. “Daarom moet het lezen op school gebeuren. Je moet op school zorgen dat je collectie op orde is.”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button