Defensie

Onderzoek: Ook vliegbasis De Kooy ernstig verontreinigd met giftig PFAS

Advertentie:

Den Helder – In totaal twaalf terreinen van Defensie zijn ernstig vervuild met het giftige PFAS. Een van die terreinen is vliegbasis De Kooy in Den Helder, zo meldt het onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV).

Pointer deed zelf onderzoek en baseert zich verder op een document van toezichthouder ILT. Dat staat voor Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en is de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In de bodem zijn hoge concentraties PFOS gevonden, een stof die valt onder PFAS. “Op de meeste van deze terreinen mag nu geen schop de grond in zonder toestemming van de toezichthouder”, meldt Pointer.

Demissionair staatssecretaris Van der Maat laat weten de vervuiling serieus te nemen. “Het is een groot probleem en het is een grote opgave voor Defensie.” Het ministerie wacht nu op een handelingskader van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, voor ze met saneren kunnen beginnen.” Defensie laat weten dat ze op termijn alle terreinen willen gaan saneren.

Lees hier het hele verhaal van Pointer

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button