Politiek

Wethouder Peter de Vrij: “Noodkreet IVC is complete onzin.”

Advertentie:

Den Helder – “Complete onzin”, zo omschrijft wethouder Peter de Vrij de noodkreet van het Internationaal Vrouwen Centrum (IVC) in Den Helder over dat zij worden weggesaneerd door de gemeente. Ten eerste benadrukt De Vrij dat een subsidiestop (nog) niet aan de orde is. Ten tweede zou de discussie volgens de wethouder niet moeten gaan over het voortbestaan van een instelling, maar over de behoeften van inwoners.

Marlies Pfann, directeur van het IVC, stapte deze week naar de media met de boodschap: het IVC dreigt te verdwijnen, omdat de gemeente de subsidieverstrekking over twee jaar wil beëindigen. Binnen die twee jaar zou de organisatie financieel onafhankelijk moeten worden van de gemeente door in te schrijven op een aanbesteding, maar dat is volgens de directeur onmogelijk en dus is er paniek in de tent. Wethouder De Vrij reageert: “Er is niet gezegd dat de subsidie stopt, er is gezegd dat we er scherp naar moeten kijken omdat er een ravijnjaar aankomt. Daarom heb ik het IVC, net als andere instellingen die subsidies van ons krijgen, het advies gegeven te kijken naar de mogelijkheden.”

De noodzaak om te bezuinigen was voor het Helderse college aanleiding kritisch te kijken naar alle subsidies die verleend worden. “We hebben gekeken of de doelstellingen nog aansluiten bij wat inwoners nodig hebben. Daarbij is ook onderzocht of bepaalde taken dubbel gedaan worden en dat was in het geval van het IVC zo”, aldus De Vrij. Pfann zegt dat het IVC zonder subsidie een groot deel van haar werk niet meer kan uitvoeren, maar volgens de wethouder wordt dat werk ook door andere instanties binnen de gemeente gedaan. De Vrij: “Het IVC doet goed werk, maar subsidies worden niet verleend voor de instandhouding van een bedrijf. Het gaat mij er om wat een inwoner wil, niet wat een instelling of een directeur van die instelling wil.”

Als de subsidie voor het Internationaal Vrouwen Centrum daadwerkelijk wordt stopgezet, komt dat eerst nog langs de gemeenteraad. “Het besluit is niet aan mij, maar aan de raad”, benadrukt wethouder De Vrij.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button