Den HelderHollands KroonSchagenTexel

Noordkop meer woon- dan werkregio

Hollands Kroon – De Kop van Noord-Holland is meer een woon- dan een werkregio. Dat blijkt uit een onderzoek dat onlangs is gevoerd. Ruim 66.700 werknemers werken in de regio. Dit aantal is aanmerkelijker minder dan het aantal werknemers die wonen in de regio.

De beroepsbevolking telt 75.200 werknemers. Voor Hollands Kroon geldt dat ongeveer de helft van de werknemers er werkt en woont, namelijk 51% in de gemeente. Het onderzoeksrapport is door alle vier de gemeenten ter kennis aangenomen. Elke gemeente ziet mogelijkheden om het rapport te gebruiken als bouwsteen bij de ontwikkeling van de Omgevingsvisie en bij de actualisatie van de woonvisie.

Geboren in de regio
Er is een aanzienlijke groep werknemers die werken in de Kop van Noord-Holland, maar buiten deze regio wonen. Van de totale 66.700 werknemers in de regio, wonen er 20.800 buiten de regio. Dat is 31% van alle werknemers. Met name in Hollands Kroon is het aantal werknemers dat er woont, maar ergens anders werkt, groter dan omgekeerd. Van de werknemers die werken in de Kop, maar elders wonen, blijkt dat slechts 8% ook geboren is in deze regio. Het blijkt dat werknemers die geboren zijn in de regio er liever blijven wonen. Grotendeels gaat het om mensen tussen de 25 tot 35 jaar die werken in de regio, maar elders wonen.

Reden van onderzoek
Gemeente Hollands Kroon investeert in werkgelegenheid, economie en mobiliteit. Dit doen ze samen met de andere gemeenten in de Noordkop en de provincie via het regionaal stimuleringsprogramma De Kop Werkt. Samen werken zij aan een toekomstbestendige regio. Dit onderzoek werd gedaan om meer inzicht te krijgen in de thema’s wonen, werken en de relatie tussen elkaar.

Onderzoeksbureau Atrivé heeft het onderzoek uitgevoerd, omdat een deel van de huidige werknemers niet woont in de gemeente waar zij werken. De onderzoeksvragen die de vier gemeenten beantwoord wilden hebben waren: wie zijn dit? Hoeveel zijn dit er? Waar wonen ze? Wat is de reden dat ze niet in de gemeente wonen waar zij werken?

De complete rapportage van dit onderzoek is te vinden op de website van Hollands Kroon.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button