Nieuws

Den Helder mee aan kop bij overbieden op de woningmarkt

Den Helder – Maandalert Woningmarkt maakte een analyse tot en met de maand mei inzake transacties en overbiedngen van woningen.

In mei 2021 stegen landelijk de woningprijzen fors met ruim 1,2%. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de prijzen meer dan 12,9% gestegen. Het aantal transacties is in mei 2021 lager dan in april. Ook ten opzichte van mei 2020 is het aantal transacties lager met bijna 15%. Ondanks deze dalingen in aantallen zien de onderzoekers grote waardeontwikkelingen op jaar- en maandniveau.

Verder constateerden de onderzoekers dat gemiddeld voor heel Nederland geldt dat de onderhandelingsruimte van de vraagprijzen voor vrijstaande woningen verdwenen is; de gerealiseerde koopsommen zijn gemiddeld gelijk met de vraagprijzen. Dit betekent dat bij alle categorieën de vraagprijzen inmiddels overboden worden. Opvallend resultaat is dat onderbiedingen slechts bij 25 gemeenten voorkomen. Dit betreffen voornamelijk de duurdere gemeenten met grote vrijstaande huizen. Overbieden op de vraagprijs is echter gemeengoed geworden, bij meer dan 270 gemeenten is te zien dat er juist een forse toeslag moet worden betaald op de vraagprijs. In Oostzaan (12,2%), Utrecht (11,3%) en Lelystad (11,0%) is deze premie het hoogst. Den Helder doet ook aardig mee met de gemiddelde overbiedingen van 9%. Terwijl buurgemeente Hollands Kroon maar 3 procent scoort en op Texel gemiddeld gezien geen overbiedingen voorkomen. Doch incidenteel kent het eiland dit nieuwe fenomeen wel.

Woningprijzen in de lift
De woningmarkt zit sinds 2012 in de lift. Wie toen een huis voor € 100.000 kocht kan nu gemiddeld een koopsom van € 158.000 terugvinden op de koopakte.

Zelf de cijfers bekijken kan via: Maandalert Woningmarkt.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button