Den HelderPolitiek

Drie raadsleden van Behoorlijk Bestuur splitsen zich af

Advertentie:

Den Helder – Behoorlijk Bestuur, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, gaat van zeven naar vier zetels: Raadsleden Leo van Esdonk, Mirjam Dijk en Michel Pastoor hebben besloten zich af te splitsen. De drie kunnen zich niet verenigen met uitspraken van sommige partijleden en achterban op social media.

“Wij willen niet langer verantwoordelijk worden gehouden of worden geassocieerd met een aantal mensen die op social media ons gedachtegoed op de, voor ons, verkeerde manier onder de aandacht menen te moeten brengen”, zo schrijft Pastoor mede namens zijn fractieleden Van Esdonk en Dijk. De drie zullen plaats nemen in de raad als Fractie Pastoor. De burgemeester en de fractievoorzitters van de andere partijen binnen de gemeenteraad zijn inmiddels ingelicht.

Sylvia Hamerslag verbaasd
Voor Behoorlijk Bestuur fractievoorzitter Sylvia Hamerslag komt het besluit als donderslag bij heldere hemel: “We hadden gisteren (12 juli) een overleg dat constructief verliep. Iedereen kreeg daarin de gelegenheid om frustraties of zorgen te uiten. Aan het einde gaven zij aan dat ze uit de partij zouden stappen. Ik was enorm verbaasd.” Hamerslag bevestigt dat er gesprekken zijn geweest over uitlatingen van mensen uit de achterban op social media. Volgens Hamerslag is er geen rol voor de partij om iets te zeggen over deze uitlatingen: “Het gaat wel om onze kiezers, die kan ik toch geen spreekverbod opleggen?”

De fractievoorzitter is ook van mening dat het geen rol zou moeten spelen: “Als mensen willen weten wat wij als partij vinden dan kunnen ze luisteren naar wat wij inbrengen tijdens de raadsvergaderingen, op onze eigen website of social media. De uitlatingen van andere mensen op hun persoonlijke pagina’s staan daar los van.” Hamerslag vindt het een overkomelijk probleem, waarover al constructief overleg werd gepleegd: “Het is heel jammer, en zo onnodig. Hier hadden we samen uit kunnen komen.”

Fractie Pastoor zag geen opties meer
Pastoor, Dijk en Van Esdonk zagen echter geen gezamenlijke oplossing meer: “Wij voelen geen enkele rancune, maar het is voor ons noodzakelijk om een andere weg in te slaan. Dat is voor ons de enig overgebleven keuze. Wij willen graag op een constructieve manier bijdragen aan het besturen van onze stad.” Volgens Pastoor ging het uiteindelijk over persoonlijke normen en waarden die werden beschadigd. Hij zegt dat het besluit emotioneel en moeilijk is geweest: “Er is wel een traan gelaten, maar we konden echt niet verder zo.” Volgens Pastoor is het iets dat al langer speelt, maar er is geen sprake van een vooropgezet plan. Tijdens de verkiezingen en vlak daarna waren er volgens hem helemaal geen signalen dat er een breuk zou plaatsvinden.

Eerdere afsplitsingen
Zowel Van Esdonk als Dijk splitsten zich al eens eerder af van een partij. Begin 2020 stapte Dijk uit de VVD omdat zij zich daar niet meer op haar plaats voelde. Later dat jaar verliet Van Esdonk de PVV, onder andere omdat hij het niet eens was met de manier waarop de partij zich enkel focuste op dossiers als asielzoekers en boa’s. Beiden vonden aansluiting bij Behoorlijk Bestuur, waar zij samen met Hamerslag tot de laatste verkiezingen in een driekoppige fractie zaten. Pastoor is al een aantal jaar commissielid voor de partij en stond bij de verkiezingen op de vierde plek. Met de afsplitsing verlaten dus de nummer twee, drie en vier de partij. Behoorlijk Bestuur is na de Seniorenpartij de tweede Helderse fractie die uit elkaar valt sinds de verkiezingen op 16 maart.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

5 reacties

  1. Wel ja, de raadszetel is binnen: tijd om ons af te splitsen, net zoals we eerder hebben gedaan. Meeliften met een partij en als de buit binnen is een eigen koers gaan varen. Het is lachwekkend als het niet zo’n droevige vertoning zou zijn. Totale minachting naar de kiezer toe, terwijl ze ervan op de hoogte zijn dat nog slechts tien procent van het stemvee vertrouwen heeft in de politiek. Maar wat kan hen dat schelen? Wat hebben zij daarmee te maken? Dan kan dit er ook nog wel bij, zullen ze denken. Het is werkelijk godsgeklaagd. Maar er is wel een traantje gelaten, geeft dat rappaille aan, het laat ons echt niet onberoerd. Krokodillentranen, zeg ik op mijn beurt. Schorremorrie is het!

    En dan vraag ik me af: wie gaat er over vier jaar nog stemmen? Wie tuint er nog in? Ben bang dat het toch wel weer de vertrouwde veertig procent van de kiezers zal zijn. Sommige mensen leren het nooit….

  2. Was altijd al een “feestboek ” partij .Lachwekkend ,onbetrouwbaar en onbekwaam.Een zinkend schip met een waardeloze kapitein

  3. Het bericht kwam als een “hamerslag” aan Sylvia”s hemel.

  4. Nu nog trotser dat ik voor het eerst in mijn leven geen stem heb uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen op welke charlatan dan ook.

Wellicht ook interessant

Back to top button