
Den Helder – Het was woensdagmiddag druk bij FC Den Helder. Op sportcomplex De Streepjesberg werden namelijk wedstrijden gespeeld tussen teams van reguliere vluchtelingen uit heel Nederland. Onder de acht teams kwamen er ook twee uit Den Helder. Het team van Den Helder Doggershoek plaatste zich, samen met een team uit Dronten, voor de landelijke finale.
Het AZC voetbaltoernooi is opgezet om de doelgroepen op een gezonde manier te vermaken. De onderlinge wedstrijden tussen asielzoekers zijn gesplitst in verschillende categorieën, zoals minderjarigen, regulieren en asielzoekers uit veilige landen. Bij het toernooi bij FC Den Helder gingen de wedstrijden tussen reguliere asielzoekers. AZC Den Helder Doggershoek deed het erg goed en verzekerde zich voor een finaleticket in Almelo op 2 augustus.
Gastheer FC Den Helder wil de eigen velden en kantine ook buiten het gewone seizoen zoveel mogelijk gebruiken. Raymond Krieger is jeugdcoördinator, maar op deze dag ook druk in de weer met het mede organiseren van deze sportieve middag. “Als club willen we zoveel activiteiten organiseren”, vertelt Krieger. “Dit moet steeds meer een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt en waar zoveel mogelijk fijne en sociale activiteiten zijn. Afgelopen weekend hadden we een interkerkelijk toernooi, komende vrijdag is iedereen weer welkom tijdens onze sfeervolle middag in het clubhuis.” Daarnaast houdt FC Den Helder zich eind juli druk bezig met de strandzesdaagse. De voetbalvereniging voorziet de wandelaars van belegde broodjes. “Om ons zo goed mogelijk te profileren, hebben we een rapport opgesteld en praten we met de gemeente. Zij zijn in ieder geval zeer enthousiast. Juist in deze tijd is het goed dat jong en oud weten dat ze hier altijd welkom zijn. We moeten het toch met elkaar doen om er betere wereld van te maken.”
COA
Naast de voetballers en hun grote supportersschare, was het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ook present op het voetbaltoernooi. Binnen het COA zijn er twee verschillende opvangvormen. Zo heeft de Nieuweweg er twee. De Nieuweweg is aan de ene kant een Regionale opvang locatie (ROL) voor 200 bewoners. Dit houdt in dat hier vergunninghouders worden geplaatst die zijn gekoppeld aan de omliggende gemeenten. Dit heeft als doel dat zij makkelijker kunnen beginnen met inburgeren en participeren. Aan de andere kant is de Nieuweweg een reguliere opvang voor 200 bewoners die nog middenin hun procedure zitten, of gekoppeld zijn aan een verder gelegen gemeente. De locatie is verdeeld in negen gebouwen met in totaal 39 appartementen. In elk appartement bevindt zich een keuken en badkamer met wasruimte.
“Wij vinden het belangrijk om bewoners te betrekken en in hun kracht te zetten”, vertelt een medewerker van het COA. “Wekelijks is er een ‘meedoen balie’ waar bewoners zich kunnen aanmelden voor (vrijwilligers)werk in de omgeving. Is dat er niet, dan kunnen zij ook altijd in het kader van de zelfwerkzaamheid helpen op de locatie. Samen met de bewoners proberen wij de locatie levendig te houden en te onderhouden.”
Ook zijn er onder de bewoners doelgroepen die extra aandacht krijgen zoals de kinderen, LHBTI-bewoners en bewoners die psychisch kwetsbaarder zijn. “Op die manier proberen we de bewoners een zo goed mogelijke begeleiding te geven die aansluit bij hun situatie.”
Sportief
Op beide velden van FC Den Helder werd woensdag fanatiek, maar ook sportief gespeeld. Een team met asielzoekers uit Wassenaar is al maanden in training om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Tegen de teams uit Den Helder maken ze echter weinig kans.
Krieger is tevreden met de komst van ongeveer veertig jongeren die via het COA bij FC Den Helder terecht zijn gekomen. “Die trainen hier op vrijdagmiddag en veel van die jongens zijn lid geworden. We hebben spelers bij onze vereniging gekregen uit zeer uiteenlopende landen en er zitten de nodige talenten bij. Het verloop is af en toe groot, want ze gaan ook vaak weer naar andere locaties toe.”