Recensie

Beast (recensie)

Het thema wild beest jaagt op mensen is altijd een dankbaar onderwerp voor de filmindustrie geweest. De haaien uit Jaws hebben een onuitwisbare herinnering achtergelaten. Het ultieme schrikbeeld op het land is wel een leeuw die achter je aan gaat. Dick Maas heeft dat thema al eens gebruikt in zijn film Prooi, waarin een dolle leeuw het centrum van Amsterdam teistert. Regisseur Baltasar Kormákur gebruikt het thema nu op de Savanne in Africa, het thuisland van de leeuw.

We zien een zwaar bewapende bende stropers in de nacht een groep leeuwen afschieten. Aan deze slachtpartij weet één leeuw te ontkomen en die is door het dolle heen. Terwijl de geschoten leeuwen worden ingeladen gaat een aantal van de stropers op zoek naar de ontsnapte leeuw. Deze overleven de zoektocht niet, want de leeuw weet onverwacht toe te slaan.

In het volgende shot zien we hoe Dr. Nate Samuels (Elba) met zijn twee tienerdochters Meredith (Halley) en Norah (Jeffries) in Afrika arriveren. De vrouw van Nate en moeder van de meiden is pas overleden. Hij wil zijn dochters laten zien waar hij hun moeder heeft leren kennen. In Zuid-Afrika worden ze opgevangen door vriend, bioloog en reservaat-opzichter Martin Battles (Copley). Hij neemt het trio mee naar het huis waar Nate en zijn vrouw gewoond hebben. Het interieur ademt nog steeds de aanwezigheid van moeder. Er hangen veel foto’s die ze gemaakt heeft. De oudste dochter Meredith is net als haar moeder in fotografie geïnteresseerd.

Spanningsveld
In het huis wordt duidelijk dat de Meredith haar vader kwalijk neemt dat hij weinig aanwezig was toen zijn vrouw aan kanker leed. Voeg erbij dat er ook geen wifi aanwezig is en de basis voor een spanningsveld tussen Nate en Meredith is gelegd. De volgende dag neemt Martin de drie mee in zijn jeep om wat van het leven in de Savanne te laten zien. Ze zien giraffen, buffels, antilopen en komen bij een groep leeuwen langs waar Martin goed bekend mee is. Als ze daarna naar het dorp gaan waar moeder vandaan kwam doen ze een gruwelijke ontdekking.

Idris Elba heeft al een mooie filmcarrière (Dark Tower, Bastille Day, Mandela en verschillende Marvel films). Hij wordt zelfs genoemd om mogelijk Daniel Craig op te volgen als de eerste zwarte James Bond. De krachtpatser laat in deze film zien dat hij ook heel gevoelig kan zijn. De vaderrol is niet makkelijk, maar wordt in al zijn facetten mooi uitgespeeld. Sharlto Copley speelde ooit de gekke Murdock in the A-team film. Nu speelt hij Martin, de vriend van Nate en gids/opzichter van het natuurpark. Een rol die hem op het lijf lijkt geschreven als je ook ziet hoe hij met de leeuwen om gaat.

Natuur als decor
De 29-jarige Yvana Halley is perfect in de rol als teenager Meredith. Zij weet regelmatig het spanningsveld te verhogen. De 12-jarige Leah Jeffries is het leuke jongere zusje Norah, dat gewoon in het verhaal meemoet. De beelden van de natuur zijn prachtig en leveren het echte decor voor het verhaal. Een verhaal waarin de leeuw en de mensen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Als toeschouwer leef je mee in de angst en schrikeffecten, zoals we die uit de Jaws-serie kennen. De leeuw ziet er wat overdreven angstwekkend uit en de confrontaties zijn af en toe wat over de top. Toch weet het verhaal met deze kleine cast je 1,5 uur vast te houden.

Regie: Baltasar Kormákur
Met: Idris Elba, Sharlto Copley, Yvana Halley, Leah Jeffries
Kijkwijzer: 16 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button