Den HelderPolitiek

Politieke vragen over rechtszaak Rob Scholte

Advertentie:

Den Helder – De fractie van Samen Actief heeft aan het college politieke vragen gesteld over het langlopende juridische geschil tussen Rob Scholte en de gemeente Den Helder. Aanleiding voor de vragen is een artikel in het Noordhollands Dagblad, waarin vraagtekens worden gezet bij de claim van de gemeente dat het bedrijf waar de collectie van Scholte wordt opgeslagen een rechtszaak is gestart.

De collectie van Scholte, van in totaal ongeveer 8000 kunstwerken, moet sinds de ontruiming van het voormalig postkantoor aan de Middenweg ergens anders worden opgeslagen. Dat gebeurde eerst bij Imming Logistics Fine Art in De Goorn. Toen de gemeente in 2020 de kunstcollectie wilde gaan veilen werd deze overgebracht naar veilingbedrijf BVA in Amersfoort. De veiling bleef uit, door beslissingen van zowel de rechtbank in Alkmaar en het Amsterdamse gerechtshof. Al in 2021 berichtte de krant dat het veilingbedrijf van de collectie af wilde en in juni van dit jaar bleek dat het bedrijf naar de rechter was gestapt om dit af te dwingen.

Ten minste, dat liet de gemeente toen weten. Nader onderzoek van de Helderse krant wijst uit dat zowel de rechtbank Noord-Holland en de rechtbank Midden-Nederland niks weten van deze rechtsgang. De gemeente en het veilingbedrijf willen nu niks kwijt over de zaak, waarmee het idee wordt gewekt dat deze nooit heeft plaatsgevonden. Ook Ina Molenaar, de voormalig advocaat van Scholte was dit eerder opgevallen. Volgens Molenaar is er geen enkel bewijs dat de zaak heeft gediend. De claim dat er wel een zaak is geweest zou dan zijn gemaakt om de urgentie van een veiling aan te tonen.

Vragen Samen Actief
Lokale partij Samen Actief heeft nu politieke vragen ingediend om zo van het college duidelijkheid te krijgen. “Alle zweem van manipulatief handelen dient te worden vermeden, zowel door de gemeente en de door haar aangestelde advocaten als andere betrokken partijen”, aldus de partij van fractievoorzitter Marinus Vermooten. Vermooten wil het zaaknummer en het vonnis als die er is. Ook wil Samen Actief weten waarom de media, in dit geval Noordhollands Dagblad, niet wordt beantwoord wanneer zij vragen naar het zaaknummer. Vermooten vraagt daarnaast of er sprake kan zijn van misleiding van de rechtbank en een vernietiging van het eerdere vonnis mocht er een cassatiezaak komen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

2 reacties

  1. Eindelijk een vraag vanuit de raad, uiteraard deel uit makend van de oppositie, maar dan wel pas na een krantenbericht. Terzijde: een onafhankelijke en vrije pers is onmisbaar in een democratie. Het bestuur van Den Helder is al lange tijd niet democratisch in haar handelen. Die eigenschap heeft een boost gekregen onder de leiding van gluiperd Schuiling met medewerking van gluiperige handlangers en te slappe andere leden van het college en raadsleden.
    Tot op de dag van vandaag staat de gehele gemeentelijke kliek met droge ogen te aanschouwen wat er in dit dossier allemaal langs komt. Alle lange tijd schaam im mij een inwoner van Den Helder te zijn en die schaamte lijkt nu tot een maximaal niveau te stijgen.
    Wel zie ik nu twee lichtpuntjes die mogelijk kunnen uitgroeien tot stralende sterren. Het is hierbij noodzakelijk om niet op te geven tot zij een antwoord krijgen welke de waarheid weer geeft. Laat in ieder geval de gehele politieke meute zich hierbij aansluiten, zodat zij zich niet langer schaamteloos hoeven te verdedigen met leugens of eigen bedachte “waarheden”.

    1. Beste strandloper, ik deel volledig je mening. Ik schaam me ook diep voor de berichten die bewoners van Den Helder op social media plaatsen, zonder ook maar enigszins iets van deze zaak af te weten en amper de moeite nemen om zich er in te verdiepen. Scholte is een een profiteur, een klaploper, een klootzak en Joost mag weten wat nog meer voor verwensingen. Maar onze uberraad van DH, nee, dat is een perfect stelletje. Te treurig voor woorden.

Wellicht ook interessant

Back to top button