Politieke vragen over rechtszaak Rob Scholte

Den Helder – De fractie van Samen Actief heeft aan het college politieke vragen gesteld over het langlopende juridische geschil tussen Rob Scholte en de gemeente Den Helder. Aanleiding voor de vragen is een artikel in het Noordhollands Dagblad, waarin vraagtekens worden gezet bij de claim van de gemeente dat het bedrijf waar de collectie van Scholte wordt opgeslagen een rechtszaak is gestart.

De collectie van Scholte, van in totaal ongeveer 8000 kunstwerken, moet sinds de ontruiming van het voormalig postkantoor aan de Middenweg ergens anders worden opgeslagen. Dat gebeurde eerst bij Imming Logistics Fine Art in De Goorn. Toen de gemeente in 2020 de kunstcollectie wilde gaan veilen werd deze overgebracht naar veilingbedrijf BVA in Amersfoort. De veiling bleef uit, door beslissingen van zowel de rechtbank in Alkmaar en het Amsterdamse gerechtshof. Al in 2021 berichtte de krant dat het veilingbedrijf van de collectie af wilde en in juni van dit jaar bleek dat het bedrijf naar de rechter was gestapt om dit af te dwingen.

Ten minste, dat liet de gemeente toen weten. Nader onderzoek van de Helderse krant wijst uit dat zowel de rechtbank Noord-Holland en de rechtbank Midden-Nederland niks weten van deze rechtsgang. De gemeente en het veilingbedrijf willen nu niks kwijt over de zaak, waarmee het idee wordt gewekt dat deze nooit heeft plaatsgevonden. Ook Ina Molenaar, de voormalig advocaat van Scholte was dit eerder opgevallen. Volgens Molenaar is er geen enkel bewijs dat de zaak heeft gediend. De claim dat er wel een zaak is geweest zou dan zijn gemaakt om de urgentie van een veiling aan te tonen.

Vragen Samen Actief
Lokale partij Samen Actief heeft nu politieke vragen ingediend om zo van het college duidelijkheid te krijgen. “Alle zweem van manipulatief handelen dient te worden vermeden, zowel door de gemeente en de door haar aangestelde advocaten als andere betrokken partijen”, aldus de partij van fractievoorzitter Marinus Vermooten. Vermooten wil het zaaknummer en het vonnis als die er is. Ook wil Samen Actief weten waarom de media, in dit geval Noordhollands Dagblad, niet wordt beantwoord wanneer zij vragen naar het zaaknummer. Vermooten vraagt daarnaast of er sprake kan zijn van misleiding van de rechtbank en een vernietiging van het eerdere vonnis mocht er een cassatiezaak komen.