Cultuur/NatuurUitgaan

Werk Jan Groenhart te zien bij 10e editie Kunst in Kolhorn

Hollands Kroon – Omdat Kunst in Kolhorn (KiK) tien jaar actief is, is dit jaar opnieuw het werk van Jan Groenhart te zien. KiK viert het jubileum graag met de exposant van de allereerste keer. De torenhaan en het windvaantje (in de vorm van een scheepje) op het dak van de Laurenskerk blinken dagelijks van genoegen en trots. Groenhart gaf in 2013 een vliegende start aan het inmiddels succesvolle kunstinitiatief. Vier KiK10 ook mee en kom kijken naar een doorsnee van het kleurrijke ruimtelijke en landschappelijke werk van Jan Groenhart. Een ware en vreugdevolle reprise.

Het werk van Jan Groenhart (tegenwoordig te Wormer en Terschelling) is bij velen gekend vanwege de grote herkenbaarheid van het Noord-Hollandse platteland en dat meestal zonder enige nadruk te leggen op een specifieke locatie of nader te noemen plek. Eerder is het een impressie van een verzameling aan aspecten van land en water. Van een polderlandschap met sloten of een plas met zeilbootjes dat de beschouwer ergens van lijkt te kennen. Zo zijn ook zijn kustgezichten altijd ergens aan de Noordzee of ergens aan het uitgestrekte wad. Bij hoogwater of eb.

Ook de luchten zijn niet te vergeten, die soms het hoofdbestanddeel van het hele beeld vormen hoog boven een lage horizon. Wolkenpartijen als enorme, witte winterkastelen of donkergrijs en dreigend boven een vage streep als einder met een hek, een koebeest, een weidemolentje, een stolpboerderij. Mensen zijn niet vaak te zien en hebben dan meestal een figurantenfunctie. Groenhart is een meester op zijn schilderterrein en is dat in gewassen inkt, waterverf, acryl en olieverf en soms in het zwart van houtskool.

Materialen

Hij schildert bovendien op een vele materialen. Papier als vanzelfsprekend en op linnen, maar ook op dakleien, zeildoek en bouwmateriaal, zoals deurpanelen. Schilderijen van Jan Groenhart zijn kleurrijk en tonen altijd exact waarom het op het doek draait. Meestal een landschap dat bij een ieder altijd bekend voorkomt, omdat het eigenlijk een universeel beeld weergeeft van een plek die iemand in zijn of haar hoofd kent. Zijn aquarellen en schilderijen reizen op de muziek van ieders herinnering mee naar een bekende locatie.

Waarneming
Iemand zei eens dat wanneer je een Groenhart aan de wand hebt, niemand de deur meer uit hoeft om het Noord-Hollandse landschap te beleven. En exact daar waar iemand op dat moment denkt te zijn. Bovendien met verrassende abstracte accenten en kleurrijk genoeg om steeds opnieuw naar werk van Jan Groenhart te kijken. Gaat het daar nu ineens recht naar beneden? Bij korte of langere waarneming zal het werk van Groenhart de beschouwer altijd een bijzonder gevoel opleveren. Kom het beleven bij KiK10 tijdens de drie weken durende reprise in de dorpskerk van Kolhorn.

Opening
Zondag 24 juli opent Erik Luik, conservator Museum Het Sterkenhuis (onderdeel Museum Kranenburgh) te Bergen, de Reprise Jan Groenhart als tiende grote zomertentoonstelling (KiK10) van Kunst in Kolhorn in de Laurenskerk te Kolhorn. Iedereen is van harte welkom. Aanvang 15.00 uur, inloop met koffie en thee vanaf 14.30 uur. Het einde van de bijeenkomst zal rond 16.30 uur zijn.

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (21). Ik ben werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business. Ik ben bereikbaar via leanne@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button