Hollands Kroon

Iepziekte in Hollands Kroon

Advertentie:

Tijdens de jaarlijkse controle is geconstateerd dat 881 gemeentelijke iepen in Hollands Kroon de iepziekte hebben. Aannemer Stoop uit Waarland start binnenkort met het verwijderen van deze zieke iepen.

Iepen die ziek zijn sterven binnen enkele weken af. Ze worden verwijderd omdat, naast besmettingsgevaar van gezonde iepen, de veiligheid in het geding kan komen doordat takken of complete bomen kunnen omvallen en dat willen we natuurlijk voorkomen.

Onderstaande tabel geeft weer hoeveel gemeentelijke iepen (dikker dan 5 cm.) de afgelopen jaren zijn verwijderd. Duidelijk zichtbaar is dat de ziekte vooral toeslaat op Wieringen. Hier staan de meeste Iepen van heel Hollands Kroon, vooral in de singels langs de buitenwegen.

Ongeveer een op de vier bomen in Hollands Kroon is een iep. De iep is een typisch Hollandse boom die in het verleden massaal is aangeplant in de kustgebieden, vooral vanwege zijn goede bestendigheid tegen de (zoute) zeewind. Het grote nadeel vormt helaas de iepziekte. Deze besmettelijke ziekte heeft vooral de laatste 20 jaar stevig huisgehouden in het iepenbestand.

Twijfel of de iep in de tuin ziek is? Neem contact op met de gemeente. Als de iep ziek blijkt te zijn, is de bewoner zelf verantwoordelijk voor het eventueel verwijderen van de boom.

Nieuwe bomen
Vanaf 2019 worden door de gemeente ieder jaar tussen de drie- en vierhonderd nieuwe bomen in de openbare ruimte geplant. Daarnaast is er sinds kort ook een speciale actie gestart waarbij inwoners bij de gemeente kunnen aankloppen voor een boom.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button