Cultuur/NatuurUitgaan

Spaanse griep bij Fort Kijkduin

Advertentie:

Den Helder – Fort Kijkduin was zondag het toneel van een heuse pandemie, daarmee doelen we niet op de huidige Corona uitbraak, maar die van de Spaanse Griep honderd jaar geleden. Bezoekers waren onder de geldende Coronamaatregelen welkom in het fort en de figurantengroep Ouderwetz mocht na lang stilzitten weer op de planken. En hoe bijzonder is het dan om een pandemie van honderd jaar geleden uit te beelden. De bezoekers mochten lekker door het fort dwalen en dus ook bij de bijzondere aquaria. Daar zat een inktvis met tentakels van anderhalve meter de bezoekers scherp in de gaten te houden. En buiten? Een echte vuurspuwer die nog kon goochelen ook!

Vlammend optreden van Martin Cornielje (DHfoto)

Het thema van de dag was de Spaanse Griep, want precies honderd jaar geleden aan het einde van de Eerste Wereldoorlog brak die pandemie uit. De figuranten van OuderwetZ waren gekleed in die stijl en legden door middel van theater uit hoe het er in die periode aan toeging. De spartaanse geneeskunde uit die tijd is natuurlijk niet te vergelijken met de huidige geneeskunde, maar ook toen liep bijna iedereen met een mondkapje rond. De 5-jarige Rosalin was druk met het zoeken van muizen. Nee hoor, geen muizenplaag in het fort, maar een leuke speurtocht voor de kinderen. Ze draaide in haar jacht op het ongedierte haar hand niet om voor een wasje bij de wasvrouwen. Want die hadden het maar druk met al die was van de zieken. Rosalin vermaakte zich prima en bekeek ook met veel interesse de wapens in het museum van het fort. En toen moest ze door, want ze had inmiddels negen van de elf muizen, dus die laatste twee wilde ze nog wel even aan hun staartje trekken.

Tanisha uit Limburg voert de vissen (DHfoto)

Museum en Aquarium
Tijdens het open monumenten weekend mochten de bezoekers dus lekker door het fort dwalen. In het museum is genoeg te zien en te ontdekken en natuurlijk is een bezoekje aan het aquarium al meer dan de moeite waard. De Limburgse Tanisha is hier een weekendje en besloot van de gelegenheid gebruik te maken om het fort te bezoeken. Haar vader is fan van Den Helder, dus regelmatig komen ze hier een weekendje heen, ze gaat graag mee want ze vermaakt zich hier altijd prima. De roggen waren ook blij met het Limburgse bezoek, want Tanisha had wat voer gekocht en zo dwarrelden de roggen om haar handen op jacht naar wat lekkers.

Tijdens de rondgang kwam je buiten langs Marin Cornielje die het publiek vermaakte met zijn acts. Hij is een goochelaar, maar kan ook een prima partijtje vuurspuwen. En eerlijk is eerlijk, voor het publiek is dat best spannend. De anderhalve meter was bij deze act maar goed ook, want de vlam was zeker anderhalve meter lang. “Normaal hou ik het publiek wel een half uurtje bezig, maar nu doe ik steeds optredens van een paar minuten”, vertelt de entertainer. Dit is met het fort afgesproken om een goede doorstroming te houden, de anderhalve meter moet natuurlijk in het het hele fort in acht worden genomen.

Vlammend optreden van Martin Cornielje (DHfoto)
Tentakels van anderhalve meter zijn best handig in deze tijd! (DHfoto)
Toon meer

DHfoto

DHFoto is een vaste redactiepartner van Regio Noordkop. Het bedrijf is gevestigd in Den Helder en bereikbaar via 06 - 52 42 12 11

Wellicht ook interessant

Back to top button