Den HelderPolitiek

Helder Vastgoed B.V. leent 45 miljoen: “Waarom niet gewoon bij de bank?”

Advertentie:

Den Helder – Het Helderse college is bereid Helder Vastgoed B.V. een bedrag van 45 miljoen te lenen voor het verder ontwikkelen van het woonaanbod in de gemeente. Een aantal partijen vraagt zich af waarom het commerciële bedrijf niet gewoon een lening afsluit bij een bank en of er nu geen sprake is van staatssteun. Wethouder Kees Visser gaf tijdens de commissievergadering op maandagavond een toelichting.

Ondanks dat het hier gaat om een commercieel bedrijf dat geld leent van de overheid is er geen sprake van staatssteun, volgens de portefeuillehouder. Omdat er een maatschappelijk belang wordt gediend kan het Helderse college ervoor kiezen een bedrag uit te lenen aan een partner. Daarnaast is het college ook bevoegd een dergelijke lening te verstrekken. De raad hoeft hiervoor geen toestemming te geven. Visser is ook duidelijk over de reden waarom het college graag de lening verstrekt: “Wanneer wij deze lening niet verstrekken en ze inderdaad een lening bij de bank afsluiten lopen wij renteopbrengsten van 650 duizend euro mis.” Dat bedrag is per jaar. Met de lening kan Helder Vastgoed blijven investeren in de stad.

Toch waren niet alle partijen het eens met de wethouder. Michel Pastoor stelde namens Behoorlijk Bestuur dat de gemeente hiermee een precedent schept voor andere commerciële bedrijven die een lening willen. De PVV keurde het verzoek van Helder Vastgoed af en noemde het bedelen. Ron Meijering van Senioren Actief stelde dat de gemeente niet voor bankier moet gaan spelen. Andere partijen wilden graag voorwaarden stellen aan de lening, zodat het wel ten behoeve zou gaan aan de woningbouw in Den Helder. GroenLinks gaf aan dat de renteopbrengst van de lening geïnvesteerd moet worden in de ontwikkelingen op het gebied van woningbouw. De PVV gaf aan dat deze woningen dan wel voor de eigen Helderse bevolking moesten zijn en niet voor asielzoekers.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button