Nieuws

Stoomsleepboot ‘Noordzee’ (99) opnieuw in de vaart genomen

Advertentie:

Den Helder – De 99-jaar oude stoomsleepboot Noordzee is na een grootscheepse restauratie weer zeewaardig. De in 1922 gebouwde zeesleper lag de afgelopen vijf jaar op het droge zodat vrijwilligers het schip onder handen konden nemen. Onder toeziend oog van drie kleindochters van oud-eigenaar Kees Jongert is het schip op zaterdag 11 september weer in gebruik genomen.

De restauratie had nogal wat voeten in de aarde, zegt voorzitter Monnie de Vries van Stichting Stoomsleepboot Noordzee. “De vrijwilligers hebben een fantastische prestatie geleverd. Daarnaast zijn wij veel dank verschuldigd aan de diverse fondsen die ons financieel hebben gesteund, de indrukwekkende reeks meewerkende bedrijven, alle donateurs en de deelnemers aan onze crowdfundingcampagne.” Stichting Museumhaven Willemsoord hielp met faciliteiten en vaktechnische kennis en via de familie Jongert werd een nieuwe ketel geregeld.

De sleper was in 1976 al eens van de sloop gered door jachtenbouwer Kees Jongert. Door een afgekeurde ketel dreigde in 2017 dus opnieuw de sloop, maar dankzij vereende krachten is het schip nu dus weer inzetbaar voor vaartochten en nautische evenementen. De Noordzee is te bezoeken in thuishaven Den Helder, en via de nieuwe website: https://stoomsleepbootnoordzee.nl/

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button