Den HelderPolitiek

Behoorlijk Bestuur stelt stikstofmotie uit

Advertentie:

Den Helder – Behoorlijk Bestuur heeft maandagavond de aangekondigde stikstofmotie niet ingediend. In de motie wordt het college opgeroepen om geen stikstoftoets meer uit te voeren bij de aanvraag van evenementenvergunningen. Behoorlijk Bestuur is namelijk van mening dat de gebruikte meetmethode ongeschikt is. Initiatiefnemer Gerrit Kooij laat weten dat de motie op een later moment, mogelijk in samenwerking met andere partijen, zal worden ingediend.

De motie had specifiek betrekking op het Aerius model, waarmee landelijk allerlei stikstofberekeningen worden gedaan. Volgens Kooij is deze meetmethode onvoldoende nauwkeurig. Kooij onderbouwt die claim met een niet onomstreden onderzoek van de geleerden Briggs en Hanekamp en Geesje Rotgers van de stichting AgriFacts. Volgens het RIVM kan het model zeker verbeterd worden, maar is het de beste methode en is deze ook wetenschappelijk onderbouwd.

In de oorspronkelijke motie van Behoorlijk Bestuur stond dat geen enkele beslissing in de toekomst op het volgens hen ondeugdelijke Aerius model gebaseerd moeten worden. Vergunningen die zijn afgewezen na een dergelijke stikstofberekening, zoals het Julianadorp Power Festival, moeten worden heroverwogen. Uiteindelijk werd de motie maandagavond niet ingediend: “Ik heb voorafgaande aan de vergadering met verschillende partijen gesproken en zij vonden de motie ook interessant. We gaan deze week eerst nog eens om tafel om te kijken of we meer draagvlak kunnen creëren.” Kooij kondigt aan op korte termijn politieke vragen in te dienen over de kwestie.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

2 reacties

  1. Eerst een motie aankondigen om vervolgens de keutel weer in te trekken. Wat een klucht.

Wellicht ook interessant

Back to top button