Den HelderJeugdMaritiemVideo

Het anker is gehesen: Scholen aan Zee is officieel ‘Blue School’ (video)

Adverentie

Den Helder – Een bijzondere dag voor Scholen aan Zee. Als eerste middelbare school van Nederland mag de school zich Blue School noemen. Een hele eer, vindt directeur Hans van Beekum.

“We zijn de eerste VO school die een Blue School certificaat, in navolging van de Jac P. Thijsseschool die het certificaat als eerst PO school heeft gekregen”, vertelt van Beekum. De nieuwe titel helpt de school om hun maritieme projecten door te zetten in de toekomst en ook met andere Blue Schools te delen. “Het moet niet zomaar een losse flodder zijn, van we bouwen een bootje en dan vergeten we het weer”, zegt de directeur, “de projecten lopen al jaren en vanaf nu doen we dat onder de vlag van de blauwe scholen.”

Evy Copejans is verantwoordelijk voor het netwerk van blauwe scholen in Europa en ziet een belangrijke rol voor de Helderse scholen. “We hebben een bijzondere relatie met de gemeente Den Helder. We vinden de gemeente een schoolvoorbeeld van hoe de gemeente omgaat met de scholen. Scholen aan Zee heeft vijf projecten uitgevoerd rond de zee, dus zij verdienen zeker en vast het certificaat”, vertelt Copejans.

Het gaat uiteindelijk allemaal om de leerlingen natuurlijk, die verschillende maritieme projecten doen, zoals het organiseren van een zeilreis, het bouwen van boten of koken met ingrediënten uit zee. Amanda en Jamilla leren werken met ingrediënten uit zee en hebben voor de lunch een vissoep gemaakt. “We leren over de zee, over zeedieren en andere dieren. Bijvoorbeeld waar ze vandaan komen en hoe je ze klaarmaakt”, vertelt Amanda. Arne Reenders organiseert samen met Windseekers en een aantal medeleerlingen een zeilrace. Daarbij halen ze geld op uit het bedrijfsleven om de deelname mogelijk te maken voor alle leerlingen zonder dat er een bijdrage van de ouders nodig is. “Normaal zijn die reizen vrij duur en zeker voor leerlingen die het iets minder hebben”, vertelt Reenders, “ik vind het wel een verrijking van mijn opleiding want ik leer nu allemaal dingen die ik in de gewone lessen niet tegenkom”.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button