Den Helder – Het vinden van een geschikte nieuwe functie voor het leegstaande brugwachtershuisje aan het Ankerpark wordt nog best een uitdaging, zo bleek dinsdagmiddag tijdens de startbijeenkomst van het project in de kantine van Damen Shipyards. Wethouder Michiel Wouters, ondersteund door de mensen van Stichting Brugwachtershuisjes, gaf het voorwoord en riep de aanwezige partijen vooral op om mee te denken. Daarbij gaf hij ook een waarschuwing: De locatie van het huisje brengt de nodige beperkingen met zich mee.
Daarbij gaat het primair over het bestemmingsplan en de omgevingsgeluiden. Het brugwachtershuisje staat op een plek die bestemd is voor bedrijven. Dat is ook aan alles merkbaar: Tijdens de bijeenkomst, die recht tegenover het huisje plaatsvond, zijn de werkzaamheden van Damen Shipyards in het nabijgelegen dok duidelijk hoorbaar. Volgens Frank Moerman van de Stichting Brugwachtershuisjes zijn er allerlei uitzonderingen op de regels in het bestemmingsplan mogelijk, maar is een woonbestemming echt uitgesloten.
Kijkend naar de ligging is het ook maar de vraag of je in het huisje nog prettig kan wonen. Dat was vroeger anders. Een bijzondere aanwezige bij de bijeenkomst, waar onder andere vertegenwoordigers van de historische vereniging, Stichting Erfgoed en een aantal ondernemers op af waren gekomen, was de heer Piet Smit. Hij woonde als kind tot zijn achttiende in het huisje. Zijn vader was nog echt brugwachter. Smit herinnert zich nog goed hoe het dak ooit anders was en keek blij verrast toen hij hoorde dat deze waarschijnlijk weer naar de oude staat kan worden gebracht.
Ongunstige ligging
Sinds die tijd is er veel veranderd. De Ankerparkbrug, de reden dat het huisje ooit is gebouwd, staat er zelfs niet meer. Ondanks geruchten die sommige aanwezigen hadden gehoord heeft de gemeente geen enkel voornemen om die brug ooit terug te bouwen, zei Wouters. Jelle Loosman, directeur van Damen Shipyards, liet tevens weten dat het bedrijf niet voornemens is het grote dok dat het huisje aan het zicht onttrekt in de toekomst te verplaatsen. Daar is jaren geleden wel over gepraat, maar dat is inmiddels van tafel. De nieuwe uitbaters van het brugwachtershuisje zullen dus rekening moeten houden met de huidige (on)bereikbaarheid van het Ankerpark.
Moerman nodigde de aanwezigen uit om te sparren over een nieuwe invulling van het huisje. Samen met de oprichter van Stichting Brugwachtershuisjes, Lotti Hesper, liet hij kort zien welke innovaties ze al achter de rug hebben, het zijn er tientallen. Opvallend was dat vrijwel geen van de brugwachtershuisjes die eerder via de stichting zijn geholpen, veelal centraal gelegen in grote steden, vergelijkbaar waren met die in het Ankerpark. Volgens Moerman is de uitdaging in dit geval inderdaad anders: “Het huisje is erg afgelegen en het vinden van een bestemming is daardoor een stuk moeilijker. Het heeft in vergelijking met veel centraal gelegen huisjes wel een betere entree.”
Vervolg
Duidelijke obstakels, maar ook kansen. De aanwezigheid van een aantal vastgoedontwikkelaars was misschien een voorproefje van de mogelijke interesse. De ideeën die in de brainstormsessie werden geopperd liepen uiteen van een nautisch klaslokaal voor Scholen aan Zee tot een brouwerij of een winkel.
Op 14 september organiseert de gemeente een bijeenkomst voor inwoners in School 7. Daar volgt eenzelfde brainstorm sessie. In november moet alles geïnventariseerd zijn, waarna opnieuw een oproep zal worden gedaan, ditmaal voor een meer concreet voorstel voor de invulling van het huisje. Inwoners of ondernemers kunnen zich dan melden met een plan dat past binnen de gekozen invulling. Wouters benadrukte de noodzaak voor een langdurige bestemming voor het huisje. Alleen dan is het volgens hem mogelijk om te starten met renoveren. Totdat het huisje is afgerond zoekt de gemeente nog naar mogelijkheden om het project onder de aandacht te brengen. Het idee dat er nu ligt is om historische foto’s van het huisje op het nabijgelegen Damen dok te projecteren.