Politiek

Stichting Erfgoed en Willemsoord BV doen toch extra geldvraag aan gemeente

Adverentie

Den Helder – Stichting Erfgoed Den Helder en Willemsoord BV vragen structureel meer geld voor de instandhouding van het erfgoed. Het gaat om een totaalbedrag van €1,7 miljoen voor 2024, wat ruim €800.000,- meer is dan het oorspronkelijk gereserveerde bedrag. Naast het verzoek voor structureel meer geld, heeft Stichting Erfgoed ook een verzoek ingediend voor een incidentele bijdrage van €660.000,- ter dekking van exploitatietekorten tot eind 2023. Dat blijkt uit een raadsinformatiebrief van het college.

Tijdens de vorige raadscommissie bestuur en middelen op 4 september werden de financiële problemen van Willemsoord BV al besproken. Wethouder Michiel Wouters verzekerde de commissieleden dat op basis van de energiekosten op Willemsoord geen geldvraag aan de gemeenteraad zou komen. Nu ligt er toch een geldvraag bij de gemeente, wat onder meer over energielasten gaat. Op navraag legt Wouters uit dat het exploitatietekort van Stichting Erfgoed niets te maken heeft met de energierekeningen van Willemsoord BV. De Stichting en de BV vormen samen de Erfgoedorganisatie, maar hebben wel een aparte jaarrekening. Directeur-bestuurder van beide organisaties, Ariane Hoog, bevestigt dit. “De aanvraag van €660.000,- geldt alleen voor de Stichting en niet voor Willemsoord BV.”

Hoog vertelt waar het exploitatietekort vandaan komt. “Het tekort is onder meer ontstaan in de coronatijd en de verbouwing, waardoor het Fort moest sluiten en we lagere inkomsten hadden. Daarnaast zit een belangrijk deel van de hogere kosten in de gestegen prijzen van de bedrijfsvoering.” Denk bij dit laatste aan: personeelszaken, energielasten, belastingen, administratie en professionalisering. Zo is het exploitatietekort van Fort Kijkduin en het Atlantikwall Centrum volgens de directeur ontstaan omdat er meer geld nodig is voor “professionele bedrijfsvoering” dan dat er structureel binnen komt.

Reacties en onderzoek
VVD-raadslid Kees Visser, die het onderwerp eerder ter bespreking stelde, kan zich niet vinden in de geldvraag van de Erfgoedorganisatie. “Wij geven subsidie voor een maatschappelijke taak, het behoud van cultureel erfgoed. Ook krijgen ze subsidie vanuit het Rijk. Daarnaast moet de opbrengst uit de verhuur van de gebouwen voldoende zijn om alle kosten te dekken.” Om die reden vindt de VVD dat de directeur-bestuurder niet bij de gemeente moet aankloppen voor de problemen die zij nu ervaart. Visser vreest dat organisatorisch de verkeerde keuzes zijn gemaakt. De PVV gaat nog een stapje verder en is van mening dat het opstappen van Ariane Hoog “de enige juiste beslissing is”.

Voordat een beoordeling over de subsidieverzoeken van de Stichting Erfgoed Den Helder en Willemsoord BV plaatsvindt, wordt een onderzoek uitgevoerd over de actuele financiële situatie en de structuur van de organisatie. Wethouder Wouters geeft aan dat dit onderzoek moet gaan uitwijzen of de huidige organisatievorm (één directeur, raad van toezicht en raad van commissarissen) een handige constructie is. Het onderzoek richt zich daarmee niet op de positie van de huidige directeur.

Het onderzoek zal eind september van start gaan en naar verwachting worden de resultaten in november opgeleverd. Het college zal daarna de onderzoeksresultaten, inclusief een voorstel hoe om te gaan met de subsidieverzoeken, aan de gemeenteraad voorleggen. De begroting wordt echter op 1 november al door de gemeenteraad behandeld. Als de gemeenteraad het aangevraagde geld daarna aan de Erfgoedorganisatie toekent, betekent dat waarschijnlijk een gat in de begroting óf een hap uit de reserves.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

5 reacties

  1. Vanaf het moment enkele jaren gelden toen Helen Keur als wethouder stond te roeptoeteren: Het erfgoed is een ruwe diamant die gaan we met een nieuwe organisatie polijsten tot een schitterend juweeltje. Dan krijgt Den Helder allure , en kunnen we EU subsidie binnen halen en groeien tot een soort Naarden Vestingstad van het noorden. Toen keken de meeste aanwezigen elkaar verbaasd aan . De Stelling Den Helder samen voegen met een al jaren verlies lijdend Willemsoord ? dat kan niet goed gaan . Al snel kwamen de (duur betaalde) managers, verdwenen de vrijwilligers. Claimde Landschap Noord Holland de bunkers op hun terrein terug.Nu een paar jaar verder komen alle voorspellingen uit . Willemsoord een groot drama, nog steeds tekorten. En aan de “stelling Den Helder” zoals de bunkers de forten en de linie is amper wat gedaan.Laat staan dat er geld is ingestoken . Raar dat dit nu naar voren komt in de aanvraag naar subsidie. Dit hele drama veroorzaakt door duur betaalde managers zonder binding met het erfgoed (ze wonen niet eens in Den Helder ) is een grote blamage voor onze stad en het echte erfgoed is in de tussentijd alleen maar slechter geworden. Initiatieven van vrijwilligers en particulieren worden steevast genegeerd of van tafel geveegd.Het is nu jammer genoeg te laat .

  2. Misschien zouden de managers wat van hun salaris en vergoedingen moeten inleveren ? zoveel hebben ze niet gepresteerd en het wordt nu weer afgewenteld op de Helderse belasting betaler.

  3. Net zo’n bodemloze put als de Nollen , instandhouding dmv van overheids geld en subsidie terwijl er op alle fronten zoals bv de bieb bezuinigd wordt. En de verantwoordelijken genieten van hun riante salarissen. Volgend jaar gaat de WOZ van mijn huis natuurlijk weer flink omhoog . Hopelijk krijg ik van de gemeente een vrijkaartje voor de Nollen en Fort Kijkduin.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: