Den HelderVideo

Wilma geeft al 40 jaar sportles in de Beuk: “De groep is er ook voor mij” (video)

Advertentie:

Den Helder – Dat bewegen gezond is weten we inmiddels allemaal. Het ook regelmatig doen is echter wel makkelijker gezegd dan gedaan, en sporten met een vaste groep kan dan net even dat extra beetje motivatie geven. Die gedachte had Wilma ook, en daarom begon zij ooit met het geven van sportlessen in buurthuis de Beuk in Den Helder. De liefde voor bewegen is altijd gebleven, want inmiddels hebben haar sportlessen het veertigjarig jubileum aangetikt.

“Ik kijk ook altijd of de vloer schoon is, anders veeg ik die ook nog even aan voordat de dames komen.” Wilma Vugt is op dinsdagmorgen in buurthuis de Beuk al druk in de weer met de voorbereidingen voor haar eerste sportles na de zomerstop. Deze les is bijzonder; het is namelijk inmiddels veertig jaar geleden dat zij met de sportlessen begon. “In ’83 moest dit een multifunctioneel centrum worden”, vertelt ze terwijl ze in de rondte wijst, “en we moesten activiteiten gaan ontwikkelen. Ik heb gezegd dat ik wel aerobics lessen wilde gaan geven. We zouden wel zien wat het zou worden. Nou, dat werd een doorslaand succes”, vertelt ze lachend.

Voetjes van de vloer
“We hebben heel veel dames uit de wijk gehad”, aldus Wilma. En alleen dames, want heren hebben zich nooit gemeld. “Mocht wel hoor, maar het is zo gegroeid. Een beheerder die hier werkte wilde wel een keer meedoen, maar die durfde het toch niet aan. Misschien ook wel intimiderend, al die kakelende dames.”

Na verloop van tijd ging Wilma het rustiger aan doen met de sportlessen, maar ze heeft altijd één groep gehouden. “Dat is deze groep. Die is een aantal jaren al heel stabiel.” Vlak voor de les legt ze nog even een plaatje op de cd-speler. Dreunende bassen klinken uit de speakers. “Dit is wel een favoriet hoor, voor de aerobics les. Vroeger gingen hierbij altijd de voetjes van de vloer, maar de meeste dames doen nu wat rustiger aan. We worden ook met zijn allen ouder, dat is gewoon zo. Met al het kraken en piepen wat daarbij hoort.” Langzaamaan komen de deelneemsters binnen, en om halftien stipt staat Wilma op de vloer. “Dames, we gaan beginnen!”

Sociaal gebeuren
Na een uur intensief rekken, strekken, boksen, en yoga zit de les er op, en is het tijd voor koffie. Veel van de deelneemsters zijn er al sinds het prille begin bij. “Ik sport al met Wilma sinds ze is begonnen met de lessen”, vertelt een van de dames. Een ander vertelt: “De groep is belangrijk. Je krijgt toch een band met elkaar. Je sport, en achteraf drinken we altijd een kop koffie.” Voor Wilma klinkt onder de dames in ieder geval niks dan lof. “Het is altijd leuk, gezellig. Je kan goed met haar lachen.” Al is een beetje discipline wel nodig: “Ja, want anders wordt het hier zo’n kippenhok.”

Voor Wilma is het jubileum in ieder geval nog geen reden om af te zwaaien. “Ik heb er nog het doorzettingsvermogen voor, en ik wil de mensen niet in de steek laten. Zo lang het gaat blijf Ik doorgaan, en zolang de groep door kan gaan natuurlijk. Want daar ben ik van afhankelijk. Ik heb er zelf ook veel aan, het is toch een sociaal gebeuren. Ik ben er voor hun, maar zij zijn er ook voor mij.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button