Cultuur/Natuur

Werkgroep Cultureel Erfgoed Julianadorp van start

Advertentie:

Julianadorp – Binnen de Belangenvereniging Julianadorp (BVJ) is de werkgroep Cultureel Erfgoed Julianadorp gestart. De werkgroep heeft als doelstelling een beeld te creëren van het culturele erfgoed in Julianadorp en wijde omgeving midden in de polder het Koegras. Immers, met historisch besef wordt anders naar de omgeving gekeken waardoor gebouwen, structuren en bijzonderheden betekenis krijgen en meerwaarde kunnen bieden.

Julianadorp kent een relatief korte maar roerige geschiedenis. Na Buitenveld en Koegras werd in 1909 op initiatief van Mr. P. Loopuyt de naam Julianadorp verworven. De geschiedenis leeft in deze omgeving. Veel mensen herinneren zich nog het dorp van voor de grote uitbreidingen en de mensen die er later bij zijn gekomen willen graag meer weten van hun omgeving.

De werkgroep roept iedereen op een bijdrage te leveren uit eigen historische kennis, ervaring en verhalen zodat voorstellen kunnen worden uitgewerkt voor behoud van erfgoed en het terugbrengen van herkenningspunten en over vindplaatsen van historische informatie. Op de website www.Julianadorp-parelvandekop.com zijn veel geschiedkundige feiten over het gebied, objecten, organisaties en dorper families die door de jaren het gezicht vormden van Julianadorp te vinden. Met het vertrekken van families verdwijnt ook kennis van het verleden en mogelijk ook foto’s en documenten die veel vertellen.

Monumenten
De gemeente heeft jaren geleden een inventarisatie gemaakt van gemeentelijke monumenten en beeldbepalende gebouwen. Twee monumenten zijn in Julianadorp te vinden: De muziektent en de Ontmoetingskerk, beiden op het Loopuytpark. Wat waarde heeft is arbitrair, wat de één mooi vindt, vindt de ander lelijk, maar van belang is dat gebouwen en objecten door hun ontstaan, functie en cultureel waarde, aangevuld met het unieke verhaal dat daarbij hoort, blijven voortbestaan.

Een goed voorbeeld is School 1 (ook wel gebouw Erica genoemd) die werd gebouwd in 1871 voordat het dorp werd gesticht. Veel dorpers zullen het gebouw niet zo herkennen. Terwijl er een tijd is geweest dat alle jeugd van het dorp hier naar school ging. Of het gebouw mooi is? Het gebouw staat er in ieder geval niet florissant bij vanwege achterstallig onderhoud. Door zijn oorspronkelijke functie en de verhalen die daarbij horen, is het gebouw van betekenis. Dit gebouw wordt wel de eerste bestaansreden genoemd voor het ontstaan van Julianadorp en daarom van cultuur-historische waarde.

Ondersteuning gemeente
Het is voor de werkgroep belangrijk te kunnen rekenen op ondersteuning vanuit de gemeente. Op donderdag 23 november werd dit in een prettig inhoudelijk gesprek met wethouder Camara en de beleidsmedewerker Erfgoed toegezegd. De gemeente zal de werkgroep (ambtelijk) ondersteunen.

De werkgroep ambieert dat in Julianadorp het cultureel erfgoed in de breedste zin wordt geïnventariseerd zodanig dat de geschiedenis toegankelijk kan worden gemaakt voor alle inwoners en bezoekers aan Julianadorp en andere geïnteresseerden of belanghebbenden.
Een oproep van de BVJ een aantal maanden geleden heeft geleid tot het ontstaan van deze werkgroep Cultureel Erfgoed Julianadorp.

Bijdragen van historisch materiaal (foto’s, verhalen enzovoorts) kunnen worden verzonden aan Erfgoed@deBVJ.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button