Kop van Noord-HollandMaritiemVideo

Bijna alle grote kotters verdwijnen uit de Noordkop (video)

Advertentie:

Noordkop – De brandstofprijzen voor de visserij zijn in een jaar tijd ruim verdubbeld en dat brengt de vissers in de knel. De problemen zijn zo groot dat het merendeel van de grote viskotters ermee gaat stoppen, en dat leidt tot grote gevolgen voor de visserij vertelt de voorzitter van vissersbelangenvereniging EMK, Dirk Kraak.

Het is een drukke tijd voor Kraak. Afgelopen week was hij in Den Haag om een petitie aan te bieden aan de kamercommissie die over de visserij en ondertussen moet hij ook de voorbereidingen treffen voor de volgende week, als hij weer uitvaart. “Ik merk dat ik de laatste weken heel slecht slaap en als ik dan wakker wordt dan zit ik meteen aan dit onderwerp te denken”, zegt de visser, “de toekomst van de visserij gaat me echt aan het hart.” Zijn eigen bedrijf gaat door, hij vaart met kleinere kotters die minder brandstof verbruiken en dus minder geraakt worden door de hoge prijzen. Maar ook Kraak voelt de schade. “Er blijft na alle kosten gewoon een steeds kleiner bedrag over om te verdelen. Het kan nog net uit, maar dan moet de brandstof niet duurder worden.”

Vissers voelen zich in het nauw gedreven door de hoge brandstofprijs en dat leidt ertoe dat velen van hen zich inschrijven voor de saneringsregeling van de overheid. “Zoals het er nu naar uitziet gaan er in Nederland ongeveer zestig grote kotters gebruik maken van de regeling”, vertelt Pim Visser, directeur van de visafslag in Den Helder. Zijn bedrijf schaalt de werkzaamheden ook af. “We willen nu de hele zaak ombouwen tot uitvalsbasis voor offshore wind- en gasbedrijven. We gaan wel in overleg met de vissers over de mogelijkheden, want Den Helder blijft een aanlegplaats voor de visserij.”

Niet alleen de vissermannen zelf, ook de aanpalende bedrijvigheid houdt er dus langzaamaan mee op. De Coöperatieve In- en Verkoopvereniging (CIV) is per 1 juli gestopt en houdt nu een opheffingsuitverkoop voor leden. Achter de kassa staan Anita Poel en Annemiek Bais, die normaal op kantoor werken, maar nu de laatst overgebleven personeelsleden zijn. “De coöperatie gaat hierdoor dicht, die heeft geen bestaansrecht meer omdat het grootste deel van de vloot in de sanering gaat”, zegt Anita, “ik werk hier denk ik wel 35 jaar.” De dames komen beiden uit een vissersfamilie en hebben nog niet nagedacht over wat ze in de toekomst gaan doen. “Het is een familiebedrijf dat al negentig jaar van generatie op generatie door is gegaan”, zegt Annemiek, “we kunnen het ons gewoon niet voorstellen.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button