Politiek

Thijs Winter, eerste kinderburgemeester Hollands Kroon

Advertentie:

Anna Paulowna – De raadsvergadering in Hollands Kroon begint op 18 april al om 19:30 uur in plaats van 20.00 uur. Dit in verband met de benoeming van Thijs Winter als de eerste kinderburgemeester van Hollands Kroon. De benoeming van Thijs als eerste kinderburgemeester is voor ongeveer 1 jaar.

In het coalitieakkoord is opgenomen dat het belangrijk is dat jongeren invloed kunnen uitoefenen op hun leefomgeving. Voor jongeren is een digitaal jongeren platform ingericht. Jaarlijks vindt ook de ‘HK Jongerenweek’ plaats en nu krijgt de gemeente dus ook een kinderburgemeester.

Met het aanstellen van een kinderburgemeester betrekt de gemeente Hollands Kroon kinderen meer bij de lokale politiek. Kinderen hebben meestal wel van een burgemeester, wethouder of gemeenteraad gehoord, maar wat zij doen is vaak onbekend. Door het aanstellen van een kinderburgemeester laat de gemeente op een leuke manier kinderen met politiek in aanraking komen. Zo raken zij bekend met het belang van besluitvorming voor (jongeren in) de samenleving.

Er is voor gekozen om de scholen in Hollands Kroon te vragen of vanuit één van de scholen (maximaal twee) kinderen kinderburgemeester (en diens plaatsvervanger) wilden worden. Thijs Winter heeft naar aanleiding hiervan laten weten graag kinderburgemeester te worden. Thijs zit in groep 7 van IKC De Kroon in Anna Paulowna.

Ambtsketen
Thijs wordt de eerste kinderburgemeester van Hollands Kroon. De rol en functie van kinderburgemeester zal zich in de praktijk moeten ontwikkelen. Vooralsnog gaat het college uit van een vooral ceremoniële rol. Uiteraard kan Thijs ook gevraagd en ongevraagd zijn mening geven over onderwerpen, die voor kinderen belangrijk zijn. Na het besluit van de gemeenteraad om hem te benoemen tot kinderburgemeester, legt Thijs de belofte af en krijgt hij de ambtsketen omgehangen.

De raadsvergadering is openbaar in MFA de Verbinding in Anna Paulowna. Daarnaast is de vergadering ook online te volgen op www.gemeenteraad.hollandskroon.nl en op tv via Regio Noordkop.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button