Den HelderJeugdVideo

Kleuters en peuters reizen met de veerboot (video)

Advertentie:

Den Helder – Reizen met de veerboot naar Texel is voor sommigen dagelijkse kost, maar niet voor de kinderen van basisschool de Optimist en peuterschool ’t Zeepaardje. Zij hielden zich een aantal weken bezig met de thema’s verkeer en reizen. Als afsluiting gingen zij op avontuur en voeren zij heen en weer met de veerboot.

“Vlak na de zomervakantie zijn we begonnen met het thema ‘op reis’, naar aanleiding van onze schoolreis”, aldus Tosca Keijzer, leerkracht op de Optimist. Tijdens de themaweken zijn verschillende vervoersmethoden aan bod gekomen. Zo bouwden de kinderen een bus in de klas om te oefenen voor de schoolreis, en stond er in het klaslokaal een fiets met een lekke band die natuurlijk gerepareerd moest worden. Ook het boekenweekthema kwam aan bod tijdens de lessen: “We hebben verschillende voertuigen besproken, waaronder de fiets. We willen natuurlijk eigenlijk liever met de fiets dan met de auto, want dat is gi-ga-groen”.

Na de zomervakantie komen veel kinderen lopend of met de fiets naar school, en onderweg komen zij natuurlijk verschillende verkeerssituaties tegen. Daarom werd er niet alleen aandacht besteed aan reizen, maar is de kinderen ook geleerd over verkeersveiligheid. Bewustwording over verkeer was vooral een thema bij de peuters, verteld Marjoke Schouten de Jel: “We zijn buiten op zoek gegaan naar een zebrapad om in kleine groepjes het oversteken te oefenen. Soms met een stoplicht, soms zonder. Puur een stukje verkeersveiligheid en het leren herkennen: ‘hoe doe je dat nu eigenlijk?'”.

Na een glas limonade en even gezwaaid te hebben naar Texel keerden de leerlingen terug naar Den Helder om verder in de klas aan hun project te werken. Volgens Tosca is de reis geslaagd: “Het is echt gewoon aan den lijve ontdekken, dat is leren. Fijn dat ze op deze manier weer een hele leuke, leerzame dag hebben gehad.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button