Hollands KroonPolitiek

Raad schoorvoetend akkoord met verhoging budget Campus de Terp

Hollands Kroon – De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft donderdagavond unaniem ingestemd met het verhogen van de budgetten voor de realisatie van Campus de Terp. Stichting Sport en Welzijn Wieringermeer (SSWW), welke de bouw en de toekomstige exploitatie van de sportvoorzieningen overziet, reageerde met luid applaus op het besluit. Toch was de raad minder enthousiast: De extra middelen zijn bittere noodzaak en gaan tegen de toezegging van de wethouder in.

VVD’er Petra Borst wees wethouder Mary van Gent op haar eerdere beloftes wat betreft de garantstelling van de gemeente voor de bouw van de sportcampus: “Er is gezegd dat de garantstelling van ruim 13 miljoen echt de limiet was en dat er niet verhoogd zou worden. Daar was u heel stellig in. Mijn partijgenoot Enno Bijlstra zei toen al dat geen van de bouwprojecten binnen de begroting zullen worden gerealiseerd.” De stijgende bouwkosten zijn daarvoor de boosdoener. In het geval van de sportfaciliteiten is de ophoging een garantstelling voor SSWW. De raad besloot daar 3,4 miljoen extra voor te reserveren, waardoor de stichting nu een nieuwe lening kan aantrekken.

Volgens Patrick Kool van GroenLinks laat de situatie zien dat dit soort grote projecten risico’s met zich mee brengen. Tussendoor stoppen kan niet zomaar, waarmee de budgetverhoging nu eigenlijk gezien moet worden als bittere noodzaak. Henk van Gameren van LADA & Anders was niet blij met het voorstel: “Een budgetverhoging van 26 procent en misschien nog wel meer, het begint nu wel echt een dingetje te worden.” Van Gameren vroeg de wethouder daarop om een risicoanalyse voor de stichting. Het gaat immers om een garantstelling en geen directe uitgave voor de gemeente, maar wanneer de stichting zou omvallen is de gemeente aansprakelijk.

Voor de vervangende nieuwbouw van de basisscholen obs De Triangel, Don Bosco en Het Baken in het nieuwe kindcentrum op de campus heeft de gemeente eerder een krediet van €7.932.092,- vrijgemaakt. De gemeenteraad ging nu akkoord met een een aanvullende investering van €1.688.000,-. Er bestonden nog enige zorgen over de bomen die zouden sneuvelen door de bouw. Omwonenden zijn daar zelfs een juridische procedure over gestart. De wethouder liet weten dat het noodzakelijk is dat er ruim 100 bomen sneuvelen, maar dat er meer bomen voor terugkomen. Maarten Versluis, wethouder financiën, liet weten dat de kostenstijgingen in algemene zin lastig te beheersen zijn. Het is dus niet de verwachting dat Campus de Terp het laatste project is waar meer geld voor nodig is.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button