Den Helder

GDO Innovatieprijs 2019 voor De Helderse Vallei

Advertentie:

GDO, Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling, reikt sinds 2014 een prijs uit aan vernieuwende projecten in het Natuur- en milieuwerkveld (NME). In 2019 is de NME Innovatieprijs gewonnen door De Helderse Vallei, zo is woensdagochtend bekendgemaakt.

Om in aanmerking te komen voor de Innovatieprijs moet een initiatief, project, product of werkwijze vernieuwend zijn en kenmerkend zijn in het zoeken van samenwerking door het Natuur- en Milieu educatie/duurzaamheidscentrum met de energie in de samenleving op één van de vijf hoofdthema’s afval/grondstoffen, water, biodiversiteit, voedsel/stadslandbouw of energie. Ook moet het initiatief/project/product of werkwijze als voorbeeld kunnen dienen en elders in het land navolging kunnen krijgen. De inzending van De Helderse Vallei voldeed aan deze criteria en werd op 11 november 2019 uitgekozen als winnaar.

De Helderse Vallei won de prijs met het project “Duurzaamheidscentrum als Dependance”, een vernieuwende vorm van onderwijs die zowel voor mbo-studenten Dierverzorging en Dierenartsassistent als mavo leerlingen en docenten een toegevoegde waarde heeft. De jury waardeerde deze nieuwe constructie, die veel verder gaat dan een reguliere stage en aansluit bij een wens van het ministerie om het mbo-groenonderwijs als werkplaats naar buiten toe te organiseren.

Een dag op locatie
Onder de noemer “Duurzaamheidscentrum als dependance” werken studenten van vier eerstejaars klassen mbo Dierverzorging en Dierenartsassistent van het Clusius College Alkmaar sinds schooljaar 2018-2019 gedurende acht weken elke week één dag op de locatie van De Helderse Vallei. Op deze locatie buiten hun eigen schoolgebouw, krijgen zij regulier onderwijs in de multifunctionele ruimte van De Helderse Vallei en daarnaast werken zij op het terrein en met de dieren. Iedere lesdag draait een groepje studenten de gehele werkdag mee met de dierverzorger op de boerderij, waardoor de studenten niet alleen uitgedaagd worden om in de praktijk te leren, maar ook de diversiteit van het werken in een duurzaamheidscentrum ervaren.

Regelmatig krijgen de Clusius-studenten opdrachten om leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs te begeleiden op het terrein van De Helderse Vallei, zoals in het practicum “Dierengedrag” voor mavo leerlingen. Dit practicum vormt een goed voorbeeld van contextrijk, praktijkgericht, grensverleggend en uitdagend onderwijs. Het gebruikte lesprogramma is een programma dat voor de mavo is ontwikkeld door De Helderse Vallei. De mbo-studenten krijgen uitleg van de educatief medewerker van De Helderse Vallei en worden vervolgens gekoppeld aan mavo leerlingen, die zij aansturen en waarvoor zij de vraagbaak vormen tijdens het practicum. Zij oefenen zo in de praktijk met sociale vaardigheden als het begeleiden van groepen en geven van instructies of demonstraties. Voor de mavo leerlingen (en ook voor andere bezoekers) vormt de samenwerking met de mbo-studenten een mooie manier om kennis te maken met de opleiding Dierverzorging en daarnaast wordt de leerstof die zij op school aangeboden hebben gekregen in de praktijk nog eens herhaald en getoetst, waardoor de doorlopende leerlijn dierenwelzijn bekrachtigd wordt.

Uitdagend
De diverse opdrachten die de mbo-studenten bij De Helderse Vallei uitvoeren zijn uitdagend en omdat deze in een echte beroepssituatie plaatsvinden voelen de studenten zich extra verantwoordelijk voor hun werk. De studenten krijgen een goed beeld van de beroepspraktijk en kunnen het nut van de leerdoelen in de praktijk ervaren. Clusius mbo-studenten noemen De Helderse Vallei een favoriete ‘dependance’, omdat zij veel zelf mogen doen en uiteenlopende praktijkervaringen opdoen.

Op woensdag 13 november is de oorkonde die hoort bij de Innovatieprijs door Katelijne van Spronsen (directeur De Helderse Vallei), Wim van Reenen (directeur Clusius College vestiging Alkmaar) en Willy Kenter (teamleider opleidingen Dierverzorging en Dierenartsassistent) gepresenteerd bij De Helderse Vallei. Ook de studenten van het Clusius College, die deze week aan hun tweede lesperiode bij De Helderse Vallei zijn begonnen, waren bij dit feestelijke moment aanwezig. Het beeldje dat bij de Innovatieprijs hoort, wordt later dit jaar uitgereikt. Alle betrokkenen zijn trots op het feit dat hun wijze van samenwerken elders in het land navolging kan krijgen.

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button