Hollands Kroon

Bezwaarmakers vangen bot: populieren mogen worden gekapt

De 162 populieren die langs de Wieringerrandweg in Slootdorp staan mogen worden gekapt. Dat heeft de gemeente Hollands Kroon geoordeeld. Bezwaarmakers vonden onder meer dat onterecht ook goede bomen worden gekapt en dat het verkeerslawaai hiermee toeneemt. De gemeente gaat daar niet in mee.

Het besluit viel afgelopen zomer om over een afstand van enkele kilometers de populieren langs de Wieringerrandweg te kappen. De gemeente vond dat de bomen ‘aan het einde van hun levensduur’ zijn. Meerdere keren braken taken af en waaiden bomen om. Dat besluit viel niet bij iedereen in goede aarde. Bezwaarmakers vinden het zonde dat de kilometerslange bomenrij wordt gekapt en vrezen dat daardoor het verkeerslawaai toeneemt. Daarnaast begrijpen ze niet waarom gezonde bomen moeten worden gekapt, geven ze aan dat er alternatieven zijn voor de herplanting bij de visvijver en zou niet worden voldaan aan de Natuurbeschermingswet.

Gezonde bomen
De gemeente is het hier niet mee eens. Zij zegt toe dat 38 gezonde bomen worden gespaard. Door het kappen van de omliggende populieren kunnen deze bomen wel meer op de wind komen te staan en een gevaar vormen, waarschuwt de gemeente. “Als de veiligheid in het geding komt worden deze bomen alsnog verwijderd”, zo kondigt ze aan.

Een ecologisch adviesbureau controleert of er roofvogels en vleermuizen in de bomen zitten. De bomen worden pas gekapt als de omgevingsdienst van de provincie akkoord is met de conclusies van deze rapportage. Verder hoeft er bij deze bomenrij volgens de gemeente geen rekening te worden gehouden met het geluidsaspect, omdat “deze bomen een beperkte levensduur hebben”. De populieren hoeven niet te worden herplant, oordeelt ze, “omdat de rest van de singel intact blijft”.

Bron: NH Nieuws

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button