Provincie en gemeenten kiezen voor zonnepanelen op agrarische daken

LTO Noord, provincie Noord-Holland en de gemeenten Drechterland, Beemster en Hollands Kroon hebben een samenwerkingsverklaring ondertekend voor een gebiedsaanpak zonnepanelen op agrarische daken. Namens Hollands Kroon tekende wethouder Theo Meskers de verklaring.

Wethouder Theo Meskers: “In het beschikbare dakoppervlak van Hollands Kroon is de agrarische sector goed vertegenwoordigd. Deze daken kunnen ingezet worden om de energietransitie te versnellen. Zon op dak levert een mooie bijdrage aan CO2-neutrale energie zonder het landschap aan te tasten en zonder een claim te leggen op kostbare landbouwgrond.”

De provincie Noord Holland ziet een belangrijke rol voor de agrarische sector in het versnellen van de energietransitie. Samen met de gemeenten Drechterland, Beemster en Hollands Kroon worden agrarische ondernemers gestimuleerd en gefaciliteerd om zonnepanelen op hun daken te laten installeren. Hiermee wordt bijgedragen aan de energietransitie zonder dat daarvoor kostbare landbouwgrond wordt opgeofferd voor zonneparken.

Energiescan
Schuren, stallen en bedrijfsgebouwen hebben grote daken en zijn uitermate geschikt om een substantiële hoeveelheid duurzame energie op te wekken. Agrariërs met plannen voor zonnepanelen op hun vastgoed kunnen een energiescan voor hun bedrijf aanvragen. LTO Noord verzorgt deze energiescans, zodat de ondernemers onafhankelijk advies krijgen over de optimale businesscase voor hun bedrijf.

De lokale netbeheerder Liander en de Rabobank zijn ook betrokken. Door de investeringsplannen in zonne-energie van agrariërs in de drie gemeenten in beeld te brengen, weet netbeheerder Liander of de aansluitcapaciteit voldoende is en waar het elektriciteitsnet om aanpassing en uitbreiding vraagt. Bij de Rabobank kunnen agrariërs mogelijk terecht voor financieringsmogelijkheden.

Informatieavond
Begin 2020 organiseert LTO Noord in samenwerking met de gemeente Hollands Kroon informatieavonden. Hiervoor ontvangen agrarische ondernemers in het eerste kwartaal van 2020 een uitnodiging.

Mobiele versie afsluiten