Cultuur/Natuur

Steltlopers op het schor

Balgzand is een belangrijk kruispunt van vogeltrekwegen. Vogels, zoals de kanoet en de bonte strandloper, trekken twee keer per jaar duizenden kilometers. Op Balgzand houden zij een tussenstop om uit te rusten en vooral om hun voorraad vet aan te vullen. Velen blijven zelfs de hele winter. Rust, ongestoord kunnen eten en zo min mogelijk energieverbruik door opvliegen is van levensbelang.

Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden is Balgzand doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens een excursie op zondag 17 november, van 9.30 tot 11.30 uur, kan samen met een gids van Landschap Noord-Holland een bezoek gebracht worden. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van twaalf jaar en ouder. Tip van de boswachter: neem een verrekijker mee om veel meer te zien. In samenspraak met de deelnemers wordt gelopen of gefietst van het startpunt naar het schor waar de meeste vogels zitten. Er zijn 25 fietsen beschikbaar. De wandeling (of fietstocht) heen en terug is bijna vijf kilometer. Onderweg naar het schor zijn ook vogels te zien.

Doelgroep/kosten: beschermers Landschap Noord-Holland € 4,-, niet-beschermers € 7,-, kinderen van beschermers € 2,- en kinderen tot twaalf jaar € 3,-. Graag vooraf reserveren via www.gaatumee.nl, maar ter plekke aanmelden en betalen is ook mogelijk. Vertrekpunt: Natuurinformatiepunt ’t Kuitje aan de Oostoeverweg 80 in Den Helder. Kijk voor meer informatie en aanmelden op: www.landschapnoordholland.nl/activiteiten.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button