Hollands Kroon

Tweede herdenkingspaal vliegtuigcrash WO II geplaatst

Adverentie

De jonge Amerikaanse piloot Ivan Moon werd op vrijdagmiddag 25 oktober herdacht. Hij werd met zijn P-47 Thunderbolt door de Duitsers uit de lucht geschoten op 3 november 1943. Op een kruising aan de Vatropperweg/Gemeenelandsweg op Wieringen, vlakbij de de plaats waar hij crashte, is een herdenkingspaal met informatie over de vlieger onthuld door mevrouw van Hulst. In Hollands Kroon worden er naar verwachting dit jaar nog acht herdenkingspalen geplaatst.

Mevrouw van Hulst is naar voren geschoven voor de onthulling van deze paal door de veteranenvereniging Wieringen, omdat zij altijd zeer betrokken is en sinds 1945 kruisjes en bloemen bij de graven op Hippolytushoef legt. Na de onthulling werd er door de veteranenvereniging Wieringen en belangstellenden op de begraafplaats van Hippolytushoef ook andere vliegtuigbemanningen gëeerd. Er werden kleine houten kruisjes geplaatst met daarop een ‘poppy’, oftewel een klaproos.

Tien herdenkingspalen
Mark Hakvoort en Chris Dijkshoorn van de stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon, zetten zich in voor het plaatsen herdenkingspalen bij vliegtuigcrashes die gedurende de Tweede Wereldoorlog op grondgebied van de gemeente Hollands Kroon plaatsvonden. Er zijn ongeveer veertig crashes geweest. Hoeveel precies is onbekend. Van al deze locaties verzamelen Mark en Chris de toedracht. Waarschijnlijk worden er dit jaar in totaal nog acht borden geplaatst in samenwerking met Team Kernbeheer. Bij elke locatie wordt een bord geplaatst met daarbij een plaat waar het verhaal en achtergrond van de crash op te lezen zijn.

Op de plek waarbij in 1941 de bemanning van een Engelse Whitley-bommenwerper om het leven kwam, is in september het eerste monument geplaatst van de stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button