Politiek

Helderse fracties stellen bezuinigingsmaatregelen voor

Advertentie:

Den Helder – De fracties die vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad van Den Helder konden tot en met 11 maart aan het college kenbaar maken waar zij bezuinigingsmaatregelen mogelijk achten. Deze mogelijkheid werd geboden vanwege de onvrede over het ‘bezuinigingslijstje’ van het college. Een deel van de fracties heeft hier uitgebreid gebruik van gemaakt, andere fracties hebben niet of nauwelijks iets aangeleverd. Hoewel de aangeleverde ideeën niet heel verrassend zijn, is het college nu wel verplicht al deze punten mee te nemen in de zoektocht naar bezuinigingen.

Behoorlijk Bestuur, Samen Actief, GroenLinks, Fractie Pastoor en de Stadspartij hebben veel ideeën aangeleverd. Behoorlijk Bestuur wil bijvoorbeeld dat het college bezuinigingen zoekt bij verbonden partijen (zijnde Zeestad en Port of Den Helder), de Kleine Werf, De Nollen, de Fietsvisie, de Seasaw, de omvaarroute, Quelderduin en beleid omtrent duurzaamheid. Deze voorstellen worden her en der gesteund. Zo heeft de Stadspartij ook bezuinigingen op Zeestad, De Nollen, de Seasaw, de omvaarroute en de Kleine Werf als voorstel ingediend, worden bezuinigingen op Zeestad en de Kleine Werf gesteund door GroenLinks en vindt Samen Actief ook dat bezuinigingen moeten worden gezocht bij De Nollen, de Seasaw en Zeestad.

Verder stellen zowel Samen Actief als de Stadspartij voor de renovatie van het Brugwachtershuisje uit te stellen of af te blazen, om geld te besparen. Daarnaast wil GroenLinks dat het college kijkt naar bezuinigingsmaatregelen op het gebied van externe inhuur, marketing en subsidies. Ook stelt GroenLinks mogelijke bezuinigingen voor bij ONS en de Erfgoedstichting/Willemsoord BV. Michel Pastoor, die namens zijn fractie ook veel ideeën aanleverde, benadrukt dat de input bedoeld is als denkrichting “zodat alle kaders boven tafel komen”. Zo heeft hij het college meegegeven te kijken naar bovenwettelijke taken, de mogelijkheid projecten “on hold” te zetten en daarbij externe inhuur en de verkoop of verpachting van snippergroen en tussenkavels.

De fracties van D66, de VVD, PVV, PvdA en het CDA hebben geen extra ideeën aangeleverd bij het college. Beter voor Den Helder heeft enkel “aangedrongen te kijken naar de openbare ruimte”, vertelt fractievoorzitter Carlo Assorgia. Dina Polonius, fractievoorzitter van de ChristenUnie, zegt wel voorstellen te hebben aangeleverd, maar niet welke.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

1 reactie

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button